Denga groznica - ozbiljna pretnja

Denga groznica je tropska bolest koja se najbrže širi i predstavlja "pandemijsku pretnju", upozorila je u svom današnjem izveštaju Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 16.01.2013.

13:42

Default images

Ova virusna bolest se dobija ujedom ženke komarca, a njenom širenju doprinosi povećan obim putovanja ljudi i transporta robe, kao i učestalije poplave kao posledica klimatskih promena, prenosi Rojters.

Pedesetih godina prošlog veka denga se pojavljivala samo u manjem broju regiona, dok je danas ima u 125 zemalja - znatno više nego što ima država u kojima se javlja malarija, tradicionalno najpoznatija bolest koju prenose komarci.

U poslednjih pola veka učestalost denge se povećala trideset puta, a prošlogodišnja ispitivanja su pokazala da je najnaprednija vakcina protiv te bolesti, proizvod kompanije "Sanofi", efikasna u samo trideset odsto slučajeva, napominje SZO.

Krajem prošle godine u Evropi je došlo do prvog većeg izbijanja denga groznice još od dvadesetih godina prošlog veka - na portugalskom ostrvu Maderi i od nje je obolelo 2.000 osoba.

U svetu se svake godine zvanično registruje dva miliona slučajeva denge, uglavnom u Aziji, Africi i Latinskoj Amlerici, od kojih 5.000 do 6.000 sa smrtnim ishodom. Veruje se, međutim, da je pravi broj obolelih znatno veći i da prosečno dostiže 50 miliona godišnje, kao i da denge danas ima na svim kontinentima.

Ova bolest izaziva simptome nalik gripu, koji se kod nekih obolelih povlače u roku od nekoliko dana, ali teži oblik denge zahteva bolničko lečenje zbog komplikacija, uključujući i jako krvarenje, koje može da bude smrtonosno.

Foto: David Castillo Dominici / freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: