Recept za dugovečnost

Nekadašnji indijski "Mister Univerzum" Manohar Ajč proslavio je juče svoj stoti rođendan, izjavljujući da su za njegovu dugovečnost zaslužni neiscrpni optimizam i život bez tenzija, uprkos preprekama i teškim vremenima.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.03.2012.

12:20

Default images

Ajč je tokom svog veka doživeo i mučno siromaštvo i boravak u zatvoru, da bi 1952. godine dostigao svetsku slavu bodi bildera.

"Džepni Herkules", kako ga još zovu zbog visine od samo 150 centimetara, ne puši, ne pije alkohol i drži jednostavnu dijetu hraneći se mlekom, voćem i povrćem, pirinčem, sočivom i ribom, preneo je Asošijeted pres.

"Nikada nisam dozvolio da me obuzme bilo kakav pritisak. Borio sam se da zaradim novac od mladosti, ali kakva god da je bila situacija, bio sam srećan", priseća se Ajč.

Počeo je sa bodi bildingom pošto se priključio britanskom kraljevskom vazduhoplovstvu (RAF) pod upravom britanske kolonijalne vlade 1942. godine, a nekoliko godina kasnije našao se u zatvoru, jer je protestovao protiv kolonijalnog pritiska.

"U zatvoru sam počeo da treniram ozbiljno. To mi je pomoglo da se pripremim za svetsko prvenstvo", rekao je Ajč, dodajući da je nekada bez bilo kakve opreme trenirao i po 12 sati dnevno u zatvoru, iz kog je oslobođen po proglašenju nezavisnosti Indije 1947. godine.

Titulu "Herkulesa" Ajč je osvojio 1950. godine, što ga je inspirisalo da se prijavi na takmičenje za "Mister Univerzuma", na kom je 1952. godine i pobedio.

Sada, stogodišnji bilder pomaže jednom od svojih sinova u vođenju fitnes-centra i trenira kada mu to dozvoli zdravstveno stanje, a među stvarima za kojima žali što nije ostvario je i susret sa "kolegom", Arnoldom Švarcenegerom, navodi AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: