Mozak odlučuje o prestanku pušenja

Moždana aktivnost može da pomogne u proceni odlučnosti pušača da odustanu od duvana, pokazali su rezultati američkog istraživanja koje je objavio naučni časopis "Zdravstvena psihologija" (Health Psychology).

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 03.02.2011.

10:34

Default images

Američki naučnici su došli do tog rezultata skenerskim posmatranjem oblasti moždane kore vezane za promene u ponašanju, sprovedenom na 28 zagriženih pušača koji su učestvovali u programu za odvikavanje od pušenja.

Istraživanje je sprovedeno na univerzitetu "Kalifornija" u Los Ađelesu, tako što su učesnici gledali niz poruka posvećenih odvikavanju od pušenja, dok je skener registrovao aktivnost njihovog mozga.

Nakon svake poruke, pacijenti su beležili na koji je način ona uticala na njihovu plan odvikavanja od pušenja i da li je pojačala njihovu odlučnost.

Rezultati su pokazali da su pacijenti, čija je moždana kora koja utiče na promene u ponašanju bila aktivna tokom emitovanja poruka, bili skloniji smanjenju konzumiranja cigareta tokom narednog meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: