Šta nedostaje srpskim oftalmolozima?

Upravnik očne klinike Kliničkog centra Vojvodine Vladimir Čanadanović izjavio je danas da Srbija raspolaže obučenim kadrom u oblasti oftalmologije, koji je verifikovan od strane razvijenih zemalja, ali da oni u velikom broju slučajeva nisu u mogućnosti da svo svoje stečeno znanje primene u praksi zbog manjka finansijskih sredstava.

Izvor: B92

Nedelja, 21.09.2014.

12:44

Default images

Foto: Ken Teegardin/Flickr.com

Čanadanović, koji je i predsednik Organizacionog odbora 15. kongresa Udruženja oftalmologa Srbije sa međunarodnim učešćem, koji se danas završava u Novom Sadu, rekao je Tanjugu da je potvrda kvaliteta srpskih oftalmologa to što su oni vrlo često gostujući profesori i predavači na univerzitetima i kongresima ili operišu na najpoznatijim bolnicama u najrazvijenijim zemljama sveta.

"Nažalost, u velikom broju slučajeva srpski oftalmolozi nisu u mogućnosti da svo svoje znanje primene u svakodnevnoj praksi, zbog manjka finansijskih sredstava", rekao je Čanadanoović dodajući da se Srbija trudi da prati korak sa savremenim trendovima u lečenju oftalmoloških pacijenata, ali da to nekada nije u potpunosti moguće zbog limitiranih finasijskih sredstava.

Po rečima Čanadanovića oftalmologija spada u skupu granu medicine i sa razvojem tehnologije iz dana u dan se na tržištu pojavljuje sve skuplja oprema koja, kako je kazao, sa jedne strane olaksava rad oftalmolozima, ali sa druge strane opterećuje društvo dodatnim finasijama.

Ono po čemu se Srbija u oblasti oftalmologije može meriti sa najrazvijenijim zemljama sveta, po rečima Čanadanovića, jesu ona obolenja kod kojih operacija ne dovodi do vraćanja vidne funkcije, već do sprečavanja daljeg pada te funkcije, kao što je slučaj kod katarakte i drugih degenerativnih obolenja zadnjeg očnog segementa.

"Savremena oftalmologija je prilično povezana sa novim tehnologijama. Mi se trudimo koliko smo u mogućnosti da pratimo savremen tokove. Primera radi operacije katarakte koje su se izvodile pre samo 15-tak godina su zahtevale manuelan hiruški rad i veštačko trokularno sočivo, danas su te operacije znatno uspešnije, ali zahtevaju skupu opremu i skup potrošni materijal", rekao je Čanadanović.

Upravnik očne klinike KC Vojvodine je kazao da je trenutno najzastupljenije obolenje u Srbiji, sa aspekta oftalmologije, "senilna katarakta". Tome, kako je pojasnio, doprinosi činjenica da Srbija ima staro stanovništvo, a ta bolest karakteriše populaciju starosti 60 godina i stariju.

"Imajući u vidu veliko učešće te populacije u sveukupnom stanovništvu Srbije broj obolelih od 'senilne katarakte' je u svakodnevnom porastu", kazao je Čanadanović, dodajući da se sa tim problemom susreću i zemlje razvijenog sveta, samo što, kako je dodao, kod njih zahvaljujući boljem standardu i široj dostupnosti zdravstvenoj zaštiti taj problem nije toliko zastupljen kao kod nas.

Čanadanović je istakao da se nada će u Srbiji zahvaljujući uvđenju novih tehnologija u najskorijem periodu broj pacijenata obolelih od te bolesti biti sveden na minimum i da će se dužina čekanja na operacije svesti na nivo koji je i u zemljama u okruženju.

On je kazao da svako oftalmološko obolenje može da počne sa padom vidne oštrine i vrlo je bitno zaključiti da li se radi o gubitku vida sa bolom ili bez bola, a njegov savet pacijentima je da bilo kakva promena u vidnoj oštrini, a pogotovo ona koja je nastala naglo, odmah prijave oftalmologu.

Danas se završava 15. kongres Udruženja oftalmologa Srbije sa međunarodnim učešćem, koji je prethodna dva dana održan u novosadskom Hotelu "Park", a Čanadanović tim povodom kaže da su skupovi od nacionalnog značaja, kao što su simpozijumi i kongresi, "vitalni u razvoju oftalmološke prakse".

"Kongresi i simpozijumi su pre svega prilika da međusobno razmenimo iskustva, da poboljšamo saradnju i da vidimo koliko držimo korak sa razvijenim svetom", zaključio je Čanadanović, dodajući da se pomenuti kongres, na kome je nastupilo više od 450 učesnika iz zemlje i inostranstva, upravo karaktreriše velikim brojem predavača iz inostranstva i sa dva velika simpozijuma farmaceutskih kuća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: