Stresan dan? Kako da ne podlegnete prejedanju

Kada hrana postane uteha koja leči stres, a ne pogonsko gorivo za organizam i kada se osećate nemoćno da joj odolite to se zove emotivno prejedanje. Pročitajte kako da prepoznate simptome i pametnije birate namirnice bez potrebe da se istih odričete.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 28.09.2016.

09:33

Stresan dan? Kako da ne podlegnete prejedanju
Foto: Thinkstock

Sigurno vam se nekada desilo da pojedete dezert čak i kada ste siti ili „navalite“ na sladoled u momentu tuge. Ako je tako onda ste iskusili emotivno prejedanje tj. koristili ste hranu da „nahranite“ emocije, a ne stomak.

Hrana kao sredstvo nagrađivanja nije loša, ali...

U konzumiranju namirnica moramo uživati, ali ako ona postane primarni mehanizam u borbi sa emocijama, tj. ako je vaša prva reakcija na nervozu, usamljenost, iscprljenost ili dosadu otvaranje frižidera onda ste se upleli u nezdrav krug u kojem ne rešavate ono što je zaista problem. Slobodno popijte čašu gaziranog pića u kalorijskoj vrednosti od 140 kalorija ili parče kolača koje će vam podići šećere, a samim tim i energiju, ali naučite da budete umereni u tome.

Kako da prestanete sa emocionalnim prejedanjem? Identifikujte okidače koji vas dovode do toga. Ako ste imali stresan dan na poslu to znači da je hormon kortizol povišen, pa samim tim organizam traži slano i slatko u većim količinama. Kako ničega ne bi trebalo da se odričete, udovoljite svom organizmu, ali u umerenoj količini.

Jedete iz dosade? Organizujte sebi jedan mali izazov. Krenite u brzu šetnju i častite sebe sladoledom. Doduše, 200 utrošenih kalorija za sat vremena šetnje ćete anulirati jednim sladoledom, ali priznajte – dobro ste se zabavili i niste nabacili višak kalorija.

Ako se osećate depresivno, anksiozno ili usamljeno pozovite nekog ko će učiniti da se osećate bolje ili se upišite na ples. Da li ste znali da sat vremena salse čini da utrošite čak 400 kalorija?

Sprečite emotivno prejedanje:

Za trpezarijski sto sedajte samo kada ste gladni, ali ne emocionalno nego prirodno.

Počnite sa malom porcijom. Bilo bi dobro ograničiti veličinu tanjira, a samim tim i porcije.

Cenite hranu koju jedete – napravite pauzu minut ili dva pre nego što počnete sa jelom i razmislite o ukusima koji se na tanjiru nalaze. Dok je jedete razmišljajte o ukusima i vremenu koje vam je bilo potrebno da je pripremite.

Uzimajte manje zalogaje i jedite polako. Ne samo što ćete uneti manje kalorija i lakše svariti već stići da uživate u ukusima. Žvaćite sve dok ne osetite svaku aromu namirnice koju konzumirate.

Detaljnije na www.pronadjimeru.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: