Izlečena beba rođena sa HIV-om?

Beba rođena sa virusom HIV u SAD po svemu sudeći je potpuno izlečena ranim tretmanom standardnim lekovima, tvrde naučnici iz SAD.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.03.2013.

08:35

Default images

U slučaju koji bi mogao da bude prekretnica u borbi sa virusom, lekari su rano primenili dostupne lekove i sada dvoipogodišnja devojčica iz Misisipija nema znake infekcije, iako već oko godinu dana ne prima terapiju, prenosi BBC.

U slučaju da tako ostane, to će biti tek drugi slučaj u istoriji da je neko pobedio HIV.

"Ovo je potvrda da HIV može potencijalno biti izlečen kod novorođenčadi", rekla je doktorka Debra Perso, virusolog iz bolnice "Džon Hopkins" Univerziteta u Baltimoru koja je predstavila rezultate.

Naučnici su saopštili da je neophodno sprovesti još testiranja i videti da li bi ovakvo lečenje imalo uspeha i na ostaloj deci, ali su naveli i da je ovo ogroman korak ka pronalaženju leka za decu rođenu sa HIV-om.

Tim lekara je devojčici rođenoj u jednoj ruralnoj bolnici dala koktel od tri uobičajena, široko dostupna leka za borbu protiv HIV-a samo 30 sati nakon rođenja.

Terapija je nastavljena, a po svemu sudeći, HIV je "izbačen" iz njene krvi pre nego što je uspeo da formira "rezervoare" u njenom telu.

"Ovo bismo mogli da nazovemo najbliže leku što smo ikada videli, a možda bismo mogli da ga nazovemo i lekom", rekao je doktor Entoni Faući iz američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, koji je imao uvid u istraživanje.

Lekari, međutim, ističu da se radi o "funkcionalnom," a ne potpunom izlečenju, što je važna razlika, jer virus kod bebe nije totalno iskorenjen, ali je smanjen na toliko mali nivo da organizam može da ga kontroliše bez potrebe za standardnom terapijom lekovima.

Ono što istraživači zovu uspavanim ćelijama inficiranim HIV-om često se ponovo aktiviraju u roku od nekoliko nedelja posle prekidanja antivirusne terapije, pa zaražene osobe moraju da piju lekove do kraja života da bolest ne bi napredovala.

"Brza antivirusna terapija kod novorođenčadi koja počne nekoliko dana posle inficiranja može pomoći bebi da se izbori sa virusom bez lečenja do kraja života sprečavanjem formiranja uspavanih inficiranih ćelija" dodaje dr Perso.

Lekari su samo još u jednom slučaju u istoriji saopštili da je neko izlečen od HIV-a, ali se ova beba umnogome razlikuje od čuvenog "berlinskog pacijenta" Timotija Reja Brauna. Njegova infekcija je suzbijena 2007. godine teškom terapijom koja se primenjuje protiv leukemije, čime mu je skoro potpuno uništen i imuni sistem.

Za razliku od skupe terapije koja je primenjena u slučaju "berlinskog pacijenta", beba iz Misisipija je lečena jeftinim i široko dostupnim lekovima.

HIV je na bebu prenela zaražena majka prilikom porođaja, a njeno lečenje terapijskim dozama antivirusnih lekova je počelo još pre nego što su stigli rezultati njenog testa na HIV koji je bio pozitivan.

Uobičajena procedura je da se rizičnim novorođenim bebama daju male doze antivirusnih lekova dok rezultati testa na HIV ne stignu, a tada bebe već ima šest nedelja.

Skoro 300.000 dece je rođeno sa HIV-om u 2011. godini i većina njih u siromašnim zemljama gde svega 60% trudnica uzima terapiju koja može sprečiti virus da pređe sa majke na dete.

Tim dr Perso palnira da sprovede studiju o tome kako agresivni tretmani HIV-a deluju na virus kod beba.

Savršeno je jasno i logično šta se desilo i ovaj rezultat može pomoći u otvaranju novih istraživanja koja bi pomogla najmlađima kaže dr Grej.

„Ovaj slučaj je dokaz da mogu postojati različiti načini lečenja za različite populacije inficiranih HIV-om“ kaže dr Rovena Džonston, podpredsednica fondacije FAR koja se bavi istraživanjima u vezi sa AIDS-om.

Ova otkrića će pored novih istraživanja i novih mogućnosti za lek protiv HIV-a doneti i nadu obolelima od ove teške bolesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: