Dizajnirana baterija sa ugrađenim materijalom za gašenje požara

Istraživači su dizajnirali litijum-jonksu bateriju koja sadrži materijal za gašenje požara, koji se ispušta ako baterija postane previše vruća, piše Bi-Bi-Si.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.01.2017.

17:55

Dizajnirana baterija sa ugrađenim materijalom za gašenje požara
Foto: Thinkstock / ilustracija

Organsko jedinjenje trifenil fosfat (TE) nalazi se unutar ljuske s tečnošću elektrolita. Ljuska se topi kada temperatura dostigne 150 stepeni Celzijusovih, oslobađajući hemijski spoj.

Ako litijum-jonska baterija puni ćelije suviše brzo, takav proces može da dovede do kratkog spoja, što može da izazove požar.

U februaru 2016. godine, američki Nacionalni odbor za sigurnost prometa izdao je upozorenje o litijumskim baterijama u avionu, opisujući ih kao izvor požara i eksplozija.

Iako Samsung još nije objavio rezultate svojih istraživanja, kada se nekoliko Galaxy Note 7 pametnih telefona prošle godine zapalilo, lokalni izveštaji ukazuju da je utvrđeno da je baterija kriva za eksploziju.

Međutim, kompanija nije potvrdila da je to njihov zaključak.

"Razumemo potrebu za odgovorima i cenimo strpljenje naših kupaca. Radimo marljivo kako bismo osigurali sveobuhvatan ažurirani izveštaj, a više informacija imaćemo u narednim sedmicama", navodi se u saopštenju Samsunga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: