Otkriven način kako da Wi-Fi bude i do deset puta brži

Uhvatitidobar Wi-Fi signal na bilo kakvim masovnijim događanjima gotovo je nemoguće, ali naučnici s MIT-a veruju da su našli rešenje i za taj problem, piše CNN.

Tehnopolis

Izvor: index.hr

Utorak, 30.08.2016.

18:55

Otkriven način kako da Wi-Fi bude i do deset puta brži
Foto: Thinkstock

Kako bi svi imali dobar bežični signal na autobuskim stanicama, sajmovima ili u sportskim dvoranama potrebno je instalirati gomilu rutera, a tu se javlja i problem interferencije signala zbog čega veza može biti katastrofalna.

Naučnici s američkog tehnološkog instituta u Masačusetsu (MIT) razvili su algoritam koji signale obrađuje tako da više rutera može da šalje informacije prema istom bežičnom spektru bez interferencija.

Tokom testiranja, izmerili su 3,3 puta veću brzinu od uobičajene, a dodatnim ruterima mogli bi je povećati do deset puta. Sistem je testiran na Roomba robotima koji su u laboratoriji simulirali ljude koji se kreću na nekom okupljanju.

Tim s MIT-a pokrenuo je kompaniju MegaMIMO koja će pregovarati s drugim kompanijama oko komercijalizacije ove tehnologije, a to znači da ćemo deset puta brži bežični internet ipak još malo da pričekamo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: