Centar za špijuniranje se raspada zbog previše špijuniranja

Informacija do koje je došao WSJ (Wall Street Journal) u isto vreme je i smešna i tužna: novi centar NSA (Državne sigurnosne agencije SAD) u Juti, doživeo je 10 raspada sistema u poslednjih 13 meseci zbog pada napona.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 08.10.2013.

10:37

Default images

WSJ spekuliše da NSA koristi toliko električne energije u opštem špijuniranju i prisluškivanju tako da to polako ali sigurno "ubija" njihove špijunske centre. Kada se podvuče crta - kolebanja u električnoj mreži do sada su uništila mašine vredne stotine hiljada dolara.

WSJ je došao do dokumenata koji opisuju situaciju u Juti, a jedan od zaposlenih u NSA situaciju je definisao kao "munju u kutiji za cipele" koja uzrokuje eksplozije i požare, topljenje metala i raspad mreže unutar centra.

Centar NSA u Juti troši milion dolara mesečno na električnu energiju i koristi 65 megavata, dovoljno da napaja gradić od 20.000 stanovnika. I dalje nije poznat plan kojim će ova situacija da se promeni, pošto su se do sada bekap generatori pokazali jako nesupešno, a sistemi za hlađenje još nisu dali dobre rezultate, dok se Vlada i izvođači radova ne slažu oko toga kako treba da izgleda i šta treba da radi centralni kontrolni sistem.

Izvor: Gizmodo/WSJ

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: