Apple želi da zaštiti reč "startup"

Apple pokušava da zaštiti reč „startup“, koja pokriva širok spektar proizvoda i usluga u hrabrom dokumentu koji je predat u Australiji 27. avgusta.

Tehnopolis

Izvor: Wired

Četvrtak, 29.08.2013.

22:05

Default images

Ovaj dokument predao je kompanijin centar koji se nalazi u Kupertinu zajedno sa ogrankom advokatske firme Baker & Mckenzie u Sidneju.

Apple želi da zaštiti ovu reč u odnosu na servise u prodavnicama – održavanje, instalacija i popravljanje kompjuterskog hardvera i drugih uređaja, edukativne servise, radionice i seminare, dizajn i razvoj hardvera i softvera.

Apple je ovaj zahtev zapravo već predao 2011. godine u Kini i SAD i dozvoljen joj je konsultacioni period tokom kog bi ljudi mogli da podnose žalbe, a kompanija mora da odgovori na te prigovore do 20. septembra u Americi.

Aplikacija za zaštitu podneta u Australiji potpada pod istu internacionalnu registraciju kao i aplikacije podnete u Kini i Americi. Ovo dozvoljava Appleu da iskoristi prednost Madridskog sistema po kom kompanija može da registruje zaštitu određene reči u zemljama koje su deo ovog sistema što im posle omogućava lakšu registraciju u drugim zemljama.

Pojavilo se dosta nagađanja oko cilja ovog Appleovog poteza, a pojedini izvori nagađaju da kompanija možda želi da izbaci operatore kao posrednike i počne da prodaje ugovore direktno mušterijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: