Samsung izvukao Note II iz šešira

Samsung Galaxy Note II predstavljen je u prepunoj sali u Berlinu na konferenciji pod nazivom "Samsung mobile unpacked" u okviru ovogodišnjeg IFA (Internationale Funkausstellung Berlin) sajma. Južnokorejski gigant je predstavio i Galaxy kameru, ali i ATIV Windows 8 liniju proizvoda.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 29.08.2012.

19:25

Default images

Ove srede, 29. avgusta, uveče Samsung je glavna tema mnogih vesti, ali ne zbog sudskih sporova, već zbog nove generacije Galaxy Note smartfona, ali i drugih uređaja predstavljenih na konferenciji u Berlinu.

Na prošlogodišnjem sajmu IFA Samsung je predstavio uređaj koji su tada pojedini nazivali "tabletofon" i smeštali u kategoriju između smartfona i tableta. Samsung je Noteom želeo da ovu kategoriju stvori, a glavni čovek Samsung Mobilea, JK Shin, rekao je da mislim da su prilično uspeli u tome.

Što se tehničkih specifikacija novog Notea tiče, one su manje više iste kao što se i nagađalo.
Samsung Galaxy Note II (Photo: B92)
HD Super AMOLED ekran dijagonale 5,5 inča, četvorojezgarni procesor na 1,6 GHz, 2GB RAM memorije. OS je najnoviji Android 4.1, debljine je 9,4mm, a težak je svega 180 grama. Zadnja kamera ima rezoluciju 8, a prednja i 1,9 megapiksela.
Photo: B92
Kreativnost je bila jedna od ključnih reči večerašnjeg predstavljanja, a Samsung je bio kreativan pri dizajniranju novog S Pena. Ovaj stajlus sada omogućava da pregledate sadržaj bez potrebe da dodirujete ekran, dovoljno je da vrh S Pena "lebdi" iznad ekrana, ukoliko razgovarate telefonom i potrebno je da nešto zapišete izvucite S Pen i aplikacija za beleške će se pojaviti, a pored ostalih sada postoji i opcija Easy Clip kojom deo slike možete jednostavno iseći i koristiti u drugim aplikacijama (poslati kao mail, poruku...).

Tu je i Idea Visualiser - napišete reč, a telefon vam ponudi odgovarajuću sličicu, bolje prepoznavanje rukopisa, mogućnost pisanja komentara ili beleški na fotografijama.

"Mislite na dobre stare planere. Ima ljudi koji ne žele da ih se odreknu. Samsung ih razume i mislim da imamo nešto za njih - novi S Pen".

Najmoćniji smartfon na tržištu, kako su ga iz Samsunga nazvali, dolazi u dve boje - beloj i sivoj, a iz ove kompanije korisnicima poručuju da novim Noteom oslobode svoju kreativnost.

Uređaj će se pojaviti u prodaji u oktobru, a Samsung će prodaju obavljati preko 260 partnera iz 128 zemalja.
Samsung Galaxy Note II (Photo: B92)
Korisnici Note tablet i SGS3 smartfona od danas i zvanično imaju informaciju da će njihovi uređaji dobiti prelazak na Android 4.1, Jelly Bean.

Od Samsungovih proizvoda je, posle malog mađioničarskog performansa i obećanja da će se ovo veče dugo pamtiti, na binu prethodno "izašao" Note 10.1 i to u rukama proslavljenog reditelja Vima Vendersa.

On je jedan od 12 osoba koji su se okupili kao ambasadori Samsunga sa misijom da za pet dana iskoriste svu svoju kreativnu energiju kako bi na Noteu 2 stvorili novi Berlin.

"Kreativnost, to je velika reč, previše se koristi, a vrednuje se premalo", rekao je Venders.

Fotoaparat je ponovo rođen

Samsung Galaxy Camera (Photo: B92)
Kamera je jedna od najkorišćenijih funkcija smartfona, rekao je JK Shin. Korisnici, prema njegovim rečima, imaju želju da snime fofografije visokog kvaliteta, ali žele i da slike urede i odmah podele.

"Fotoaparat je ponovo rođen", rekao je on, "pozdravite Galaxy Cameru".

Kombinujući elemente kamere koji nisu dostupni na smartfonu i funkcije smartfona kojih na kamerama nema, Samsung je kreirao Samsung Galaxy Camera aparat koji treba da ponudi novi način interakcije.

Radi se aparatu na najnovijoj verziji Androida, koja samim tim, ima i pristup aplikacijama za ovu platformu (iz Samsung Apps i Google Play prodavnica aplikacija). Ima 21x optički zum, 16 megapiksela, podršku za 3G, 4G i Wi-Fi, a slike možete pregledati na 4,8-inčnom HD LCD ekranu.
Samsung Galaxy Camera (Photo: B92)
Galaxy Camera ima podršku za upravljanje glasom, pa ukoliko, na primer, sami sebe slikate, možete glasom zadati komandu za, na primer, zumiranje. Tu je i opcija Share Shot, preko wireless mreže napraljene fotografije možete deliti sa drugim uređajima, snimanje videa u HD rezoluciji, kao i slow motion video opcija.

Jedna od važnih funkcija je i Smart Pro Mode, rekao je Stiven Tejlon, potpredsednik Samsung Brand Europe, a među ponuđenim modovima su - waterfall trace, action freeze mode, light trace, blue sky.

Što se aparata tiče, datum početka prodaje nije objavljen.

ATIV - Windows 8 linija proizvoda

Samsung je najveći proizvođač smartfona na Androidu, ali to ne znači da neće ući ni u Windows (Phone) 8 trku.

Na konferenciji su predstavljena Samsungova viđenja novog Microsoftovog sistema. Generalni menadžer Samsung Electronics UK, Damian Cusick, pre otkrivanja novih uređaja predstavio ih je sledećim rečima - jednostavno, moćno, lepo.

"Mi smo jedina kompanija koja može da pravi sve proizvode iz ekosistema", kažu u Samsungu.

Prvo je predstavljen ATIV Smart PC, Windows 8 tablet sa odvojivom tastaturom.

Uz ATIV Smart PC stiže i novi S Pen, a tu su ekran dijagonale 11,6 inča, 2GB RAM-a, 128GB SSD, težina 750 grama i deklarisana autonomija od 14 sati rada. Debljina je 9,9mm bez i 19,9mm sa tastaturom.
Samsung ATIV Smart PC Pro (Photo: B92)
Sledeći na redu je bio nešto snažniji ATIV Smart PC Pro (Core i5, 4GB RAM-a, 8 sati autonomije, 256GB SSD, uz debljinu od 11,89mm i 884 grama težine).

Tu je i tablet ATIV Tab 10.1 (Windows 8 RT) čiji su najvažniji aduti USB i HDMI port, kao i možda za nijansu niža cena od Galaxy Note 10.1, s obzirom na slabiji procesor dual-core 1,5GHz i nešto slabiji ekran rezolucije 1366x768. Na cenu ćemo ipak čekati do zvaničnog izlaska Windowsa 8.

Predstavljen je i ATIV S - Samsungov i prvi svetski Windows 8 telefon, čije su specifikacije HD Super AMOLED ekran dijagonale 4,8 inča, 1,5GHz dvojezgarni procesor, 1GB RAM-a, kamera na zadnjoj strani od 8 megapiksela, prilično snažna baterija od 2300mAh, LED blic, od 16GB do 32GB za podatke, a sve to uz debljinu od 8,7mm.

Kao poslednji proizvod večeri predstavljen je i jedan Windows 8 laptop Serije 9, koji nema ekran osetljiv na dodir, ali iz Samsunga kažu da je tačped optimizovan za rad u novom Windowsu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: