BlackBerry 10 korak bliže realnosti

Dugo čekani BlackBery 10 korak je bliže da postane realnost, pošto je Research In Motion predstavio developerima radnu verziju.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 03.05.2012.

11:01

Default images

Iako RIM tvrdi da će BlackBerry 10 imati smartfon platformu koja će biti rame uz rame sa najvećim konkurentima - iPhoneom i Androidom - izlazak softvera se hronično odlaže.

Sada je njegovo zvanično predstavljanje zakazano za jesen.

Na godišnjoj konferenciji developera BlackBerry World u Orlandu prisutni su imali priliku da bace prvi pogled na softver koji će svakako predstavljati prekretnicu za kompaniju - na ovaj ili onaj način.

Najimpresivnija nova karakteristika je redizajnirani korisnički interfejs. Dizajn se sastoji od „kaskada” koje korisnicima omogućuju da se kreću kroz aplikacije jednim pokretom, umesto da klikću na tastaturu.

Klizanjem ulevo, korisnik dolazi do prethodne aplikacije ili ekrana, a pokretom udesno može da pređe napred.

„Niko drugi ovo nema”, kazao je CEO kompanije Torsten Hajns, objasnivši ovu opciju kao „plutanje po menijima”. Sve aplikacije i dalje bivaju aktivne u pozadini, što konačno daje mogućnost istinski multitaskinga BlackBerry aplikacijama.

Tastatura je oduvek bila jedna od navećih uporišta BlackBerryja, ali svet smartfona preplavio je trend kucanja po staklu. RIM je rekao da je odlučan da zadrži svoju konkuretnu prednost.

On je demonstrirao nekoliko poboljšanja na svom softveru za tastaturu na ekranu, između ostalog i gestove koji olakšavaju kucanje jednom rukom. Dok korisnik kuca, sistem predviđa koja će sledeća reč biti upisana.



RIM je otkrio još jedan novitet - kad je otvorena aplikacija za kameru, uređaj će početi da pravi privremene fotografije u pozadini; to veći maju neki najnoviji HTC Android telefoni. Ali RIM je otišao korak dalje: ako neko trepne na slici, možete tapnuti na lice te osobe i vratiti se unazad u vremenu da pronađete sliku gde je osoba sa otvorenim očima.

Osim ovoga, RIM nije pokazao ništa više - niti je predstavio bio šta revolucionarno.

Čak i ako ostatak karakteristika (koje čekaju jesen) impresioniraju korisnike, kompaniju očekuje veoma naporna bitka na tržištu. RIM je sada na dalekom četvrtom mestu u trci smarfona, iza Samusunga, Applea i Nokije.

Kompanija i dalje insistira na strpljenju i kaže da će tranzicija ka BlackBerryju 10 biti spora ali će na kraju dobiti ubrzanje.

Naravno, uslov svih uslova je novi softver.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: