Wikileaks objavljuje milione mejlova Stratfora

Sajt Wikileaks počeo je danas sa objavljivanjem više od pet miliona mejlova američke privatne agencije za strateška istraživanja Stratfor.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.02.2012.

11:41

Default images

Kako je objavljeno na sajtu Wikileaksa, mejlovi obuhvataju period od jula 2004. do decembra 2011. godine i pokazuju kako je Stratfor imao "mreže doušnika, strukture za davanje mita i tehnike za pranje novca".

"Dokumenta pokazuju kako radi jedna privatna obaveštajna firma i kako bira mete za svoje privatne klijente i klijente iz vlade", dodaje Wikileaks u saopštenju.

Wikileaks navodi da ima dokaze o postojanju poverljivih veza izmedju Stratfora i korporacija poput Lokid Martina, Nortrop Grumana koje proizvode vojnu opremu, ali i američke vlade uključujući Stejt departmenta, marince i vojnu obaveštajnu službu.

Wikileaks nije objavio ime svog izvora, ali strani mediji veruju da je objavljivanje materijala povezano sa hakerskim upadom na Stratforov server u decembru 2011. koji su izvele osobe povezane sa grupom Anonymous.

Nakon toga na internetu su objavljeni detalji o kreditnim karticama više od 30.000 "pretplatnika" na Stratforove informacije medju kojima je i bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer.

Osnivač Wikileaksa Džulijan Asanž trenutno se nalazi u Velikoj Britaniji i preti mu izručenje švedskoj zbog navodne otmice i silovanja. Wikileaks se, međutim, plaši da će ga švedska odmah poslati u SAD pošto je taj sajt objavio na stotine hiljada poverljivih depeša američkih diplomata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: