"Linux je pobedio Microsoft"

Prošlo je dvadeset godina od kada je Linus Torvalds napravio Linux kernel, a sadašnji direktor Linux Fondacije kaže da je bitka protiv najvećeg rivala, Microsofta, završena.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 06.04.2011.

11:39

Default images

Džim Cemlin, izvršni direktor Linux Fondacije kaže da je Linux izašao kao pobednik iz ove borbe. Prema njegovim rečima, Microsoft više nije čak ni bitan igrač na ovom polju.

"Mislim da jednostavno više ne razmišljamo o Microsoftu toliko. Bili su naši najveći protivnici, sada bi to bilo kao da šutnete štene", rekao je Cemlin.

On je u intervjuu za NetworkWorld rekao da se Linux danas nalazi svuda, u uređajima kao što su televizori ili kamere, elektronski čitači, smartfoni i tableti, i da je 90 posto superkompjutera upravo na Linuxu.

"Linux je postao dominantan u gotovo svakoj kategoriji računarstva, sa izuzetkom desktopa", rekao je on, ali i naglasio da je dobra vest to što će tradicionalan PC postati sve manje bitan, a da će ostale oblasti, gde je Linux dominantan, jačati.

"Ljudi danas koriste smartfone za mnoge stvari, za koje su ranije koristili svoj PC. U tom slučaju, Linux zaista ima dominantnu poziciju na tržištu kroz sisteme kao što je Android i druge verzije Linuxa koje postoje u mobilnom svetu".

Cemlin se osvrnuo i na Apple, nazvavši kompanuju i najboljim prijateljem i najgorim neprijateljem onima koji su u open source zajednici.

"Apple je na mnogo načina pomogao open sourceu i Linuxu", rekao je Cemlin, "ali je nesporivo da oni imaju veoma zatvoren sistem".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: