Slobodan softver na srpskom jeziku

Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo je prošle nedelje u Privrednoj komori Srbije predstavilo projekat lokalizacije slobodnog softvera. Rezultat su domaće verzije neophodnih programa, besplatne za upotrebu i dostupne svima.

Tijana Todorović

Izvor: B92

Petak, 04.04.2008.

10:34

Default images

Najpre da definišemo slobodan softver? U pitanju je softver kojeg krase četiri slobode: korišćenje programa bez ikakvih ograničenja, uvid u način funkcionisanja programa (programski kod je dostupan) radi shvatanja njegovog funkcionisanja ili modifikovanja, redistribucija kopija, kao i unapređivanje programa i objavljivanje unapređenja, kako bi cela zajednica imala koristi.

Ponekad se pojmovi slobodan softver i otvoreni kod izjednačuju iako nemaju isto značenje, a za softver koji poštuje četiri navedene slobode treba koristiti termin slobodan softver.

Lokalizacija označava prevođenje softvera na lokalni, u ovom slučaju srpski, jezik. Projektom lokalizacije Ministarstva za telekomunikacije i informatičko društvo obuhvaćeni su GNU/Linux operativni sistemi Fedora i Ubuntu (pojaviće se u verziji srbLinux), OpenOffice.org, Mozilla Firefox i Tunderbird, i kreiranje njihovog interfejsa u ćiriličnim i latiničnim verzijama.

Fedora 8 je poslednja verzija ove distribucije GNU/Linux operativnog sistema, koji svako može slobodno da koristi, menja i redistribuira. Za bliže upoznavanje sa Fedorom posetite portal lokalne zajednice korisnika. Na prezentaciji u Privrednoj komori Srbije, prof. dr Dušan Starčević i Bojan Jovanović sa Fakulteta organizacionih nauka prezentovali su lokalizaciju Fedore 8 koja nije u potpunosti prevedena na srpski jezik, ali je posao 99% završen. Ukoliko želite da probate lokalizovanu Fedoru 8 kliknite ovde.

Lokalizaciju kancelarijskog paketa OpenOffice.org predstavio je prof. dr Duško Vitas sa Matematičkog fakulteta u Beogradu. U pitanju je potpuno rešenje potreba građana i preduzeća za pripremom teksta, tabelarnim proračunima, kreiranjem upečatljivih prezentacija... Paket pruža mogućnosti poput Microsoft Office paketa, a besplatan je i slobodan. Osim što koristi otvoreni format dokumenata (ODF) prepoznaje i rasprostranjene formate MS Officea. Lokalizovanu verziju OpenOfficea 2.4 za Windows i GNU/Linux operativne sisteme možete pronaći ovde.

Programe Mozilla Firefox (pregled web prezentacija ) i Mozilla Thunderbird (paket za e-poštu) prikazao je prof. dr Dragan Janković sa niškog Elektronskog fakulteta. Instalacije verzija prilagođenih srpskom jeziku, nazvane Srbzila i Gromoptica, možete preuzeti ako kliknete ovde. Projekat lokalizacije Ministarstva za telekomunikacije približio je osnovne računarske programe malim firmama, školama, državnim institucijama i građanima, odnosno svima onima koji žele da koriste legalan softver za koji ne moraju da plate. Istovremeno, time su omogućili podizanje nivoa korišćenja računara svima koji engleski jezik znaju loše ili nimalo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: