Posle telefona i televizora i kuća postaje pametna

Automobili bez vozača i "internet stvari" – koncept upotrebnih predmeta povezanih sa internetom i međusobno, privukli najveću pažnju na sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu.

Tehnopolis

Izvor: Izvor: A. M. / Politika

Nedelja, 11.01.2015.

08:24

Default images
Beta/AP

Uzalud su se velike tehnološke kompanije trudile da povećaju rezoluciju slike na TV ekranima ili da pažnju potrošača zadobiju zakrivljenim televizorima i mobilnim telefonima. To je, ipak, bilo u drugom planu na najvećem sajmu potrošačke elektronike (Consumer Electronics Show), koji je ove sedmice održan u Las Vegasu. Za razliku od prethodnih godina, kada su konkretni proizvodi bili u prvom planu, ono o čemu su sada mediji i posetioci najviše govorili jesu dva relativno nova koncepta: automobili bez vozača i takozvani internet stvari, odnosno kućni uređaji kojima se zahvaljujući povezanosti sa internetom upravlja na daljinu, preko mobilnih telefona.

Mercedes je predstavio prototip automobila bez vozača F 015 na kojem ovaj poznati proizvođač radi već neko vreme. Reč je o vozilu čijem futurističkom dizajnu protivreče točkovi nalik na one na kočijama, dok se u tehnički bogato opremljenoj unutrašnjosti nalaze četiri moderna rotirajuća sedišta.

"Ljudi sanjaju o autonomnim vozilima još od pedesetih godina 20. veka", rekao je direktor Mercedesa i dodao da njegova firma od devedesetih godina radi na ostvarenju tog sna iako još ne proizvodi ovakve automobile.
Beta/AP
Kada je o četvorotočkašima reč, i drugi proizvođači imali su svoje adute. Tako je Toyota najavila de će njihovo vozilo sa pogonom na vodonik – Mirai (na japanskom znači budućnost), koje su predstavili polovinom prošle godine, biti na američkom tržištu u oktobru, prenosi Politika.

I kod automobila najveći akcenat stavljen je na povezanost sa internetom i na kompjuterske komande na daljinu. Iako brojni modeli novih četvorotočkaša već imaju neki nivo povezanosti sa globalnom mrežom, na ovom sajmu prikazana su još pametnija vozila. Proizvođač čipova Nvidia predstavio je sistem koji će vozačima jednog dana omogućiti da izađu iz automobila i kažu: "Idi i parkiraj se sam."

Proizvođači bi narednih godina mogli dosta da zarade od "interneta stvari" kako se popularno naziva ovaj koncept upotrebnih predmeta povezanih i međusobno i sa globalnom mrežom. Kako predviđaju stručnjaci, tek za dve godine bi ovakvi uređaji mogli da postanu jeftiniji i dostupniji prosečnom kupcu. Za sada je "pametna kuća" (smart home) više mogućnost nego stvarnost – većina stvari je još uvek u fazi razvoja, testiranja i nije dostupna korisnicima.
Beta/AP
To, ipak, nije slučaj sa sijalicom Bolt koju će potrošači u SAD već za oko mesec dana moći da kupe po ceni od 50 dolara po komadu ili 130 dolara za pakovanje od tri komada. Ovaj sistem za rasvetu povezan je sa senzorom za san, pa ukoliko se korisnik u toku noći probudi da bi otišao do toaleta, uključiće se prigušeno svetlo, a ako je reč o jutarnjem buđenju, onda će svetlo biti jače. Sijalicom, čiji se vek trajanja procenjuje na 20 godina, upravlja se preko aplikacije na pametnom telefonu.

Među pametnim uređajima je i narukvica koja prati san i koja može da "obavesti" aparat za kafu da je korisnik budan i da treba da mu skuva kafu ili da prskalici za polivanje trave izda naredbu da se isključi pre nego što vlasnik izađe u dvorište da bi otišao na posao.

Koliko god bi ostvarenje ovih ideja korisnike oslobodilo određenih obaveza i olakšalo im život, na sajmu u Las Vegasu bilo je reči i o problemu bezbednosti "interneta stvari", odnosno o mogućim hakerskim napadima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: