Visoke pobede Srbije, titule Rusiji

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.11.2007.

23:32

Default images

Šahovske selekcije Srbije pobedile su Estoniju na šampionatu Evrope, koji se održava na Kritu. Muška selekcija pobedila je rezultatom 3:1, dok su žene bile još ubedljivije – 3,5:0,5. Kolo pre kraja muškarci su na 20. mestu, sa osam meč-bodova. Žene su na poziciji 14, takođe sa osam meč-bodova. Titulu šampiona obezbedili su Rusi, a Ruskinje bi samo u slučaju totalnog debakla poslednjeg dana mogle da ostanu bez zlata.

U muškoj ekipi, pobede su zabeležili Ivan Ivanišević, Igor Miladinović i Robert Markuš, dok je poražen Nikola Sedlak na četvrtoj tabli.

Za žensku ekipu Srbije cele poene osvojile su Nataša Bojković, Irina Čoluškina i Anđelija Stojanović, a remizirala je Marija Rakić, koja je zamenila Anu Benderać.

U poslednjem kolu koje se igra u utorak, šahisti Srbije igraju protiv Norveške, a šahistkinje protiv Azerbejdžana.

Na muškom turniru, Rusija je osvojila titulu prvaka remijem sa Španijom (2:2), pošto su bodove podelili i Azerbejdžan i Jermenija, pa ruski tim u poslednje kolo ulazi sa tri meč-boda prednosti.

Titulu su praktično osvojile i ruske žene, koje su pobedile Holandiju (3,5:0,5), dok je njihov najveći rival Poljska izgubila od Jermenije (1,5:2,5), pa Ruskinje u završnu rundu ulaze sa dva meč-boda prednosti.

Kod muškaraca Slovenija je poražena od Izraela (1:3), Makedonija je savladala Grčku (2,5:1,5), a Hrvatska ekipu Rumunije (2,5:1,5), dok je Crna Gora igrala 2:2 sa Norveškom. Uz maksimalnu pobedu i mnogo sreće žene bi mogle čak i do osmog mesta. Zahvaljujući srećnom rasporedu parova u poslednjem kolu čak bi se i muški tim mogao dokopati desete pozicije, za koje im mogu biti dovoljna i tri i po poena.
zvanièni sajt
U ženskoj konkurenciji Slovenija je pobedila Bugarsku (3:1), Hrvatska je igrala 2:2 sa Azerbejdžanom, dok je Crna Gora bila slobodna jer se BiH nije pojavila na takmičenju iako je bila prijavljena.

U mečevima poslednjeg, 9. kola, koje je na programu u utorak od 11 sati po lokalnom vremenu, odlučivaće se o srebrnim i bronzanim medaljama na ekipnom prvenstvu Evrope u obe konkurencije.

U muškoj konkurenciji dve ex-YU reprezentacije – Slovenija i Makedonija – nalaze se u poziciji da napadnu bronzu, pošto će srebro izvesno pripasti pobedniku meča Jermenija –Izrael. Slovenci igraju sa Španijom, a Makedonci sa Poljskom.

Ipak obema selekcijama trebaju i tri uslova da bi imali ikakve izglede: trijumf Rusije nad Bugarskom, nerešen rezultat u meču Francuska – Azerbejdžan i odlučen ishod pomenutog okršaja za drugo mesto. Makedoncima su protiv Poljske neophodna sva 4 poena, dok bi Slovenci već sa tri bili u poziciji za medalju.

Slovenija teoretski može do bronze i u ženskoj konkurenciji, gde osim Ruskinja jednu medalju izvesno osvaja bolji tim iz duela Gruzija – Jermenija. Slovenkama su neophodne pobede Rusije nad Ukrajinom (bilo kojom razlikom) i Rumunije nad Poljskom (obavezno od 4:0 – zbog daleko boljeg Buholca Poljakinjama bi i pola poena garantovalo da su ispred Slovenije).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: