Solt Lejk Siti 2002, XIX zimske olimpijske igre

Domaćin zimskih Igara 2002. godine bio je glavni grad američke dražave Jute, Solt Lejk Siti.

u trnutku kada je dobio organizaciju Igara Solt Lejk Siti je bio najveći grad koji je ikada imaop takvu čast, a pobeđeni su, rutinski, švedski Estersund, švajcarski Sion i Kvebek Siti u Kanadi.

Prvi put jedne Igre otvorio je aktuelni predsednik Sjedinjenih Država, Džordž Buš, a veći deo ceremonije protekao je u patriotskom zanosu domaćina i sećanjima na 11. septembar.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.02.2010.

16:49

Default images

U skladu sa takvim stavom olimpijsku vatru upalili su članovi hokejaškog tima SAD iz 1980. godine.

Za potpunu 'amerikanizaciju' Igara bio je neophodan još rezultat, domaćini su bili uspešni i zavšili sa 34 medalje (10, 13, 11) ali su uspešniji po broju odlličja bili Nemci sa 36 (12, 6, 8), a po broju zlatnih i Neorvežani (13, 5, 7). Na spisku veoma uspešnih našli su se i sportisti Kanade, Rusije, Francuske, Italije i Austrije, a učestvovala je i šestočlana ekipa Jugoslavije.

U bobu četvorosedu nastupili su Boris Rađenović, Dalibor Đurđić, Rašo Vučinić i Vuk Rađenović i zauzeli 25. mesto, u alpskom skijanju su se takmičili Marko Đorđević (27. u slalomu) i Jelena Lolović (39. u veleslalomu).

Od ukupno 2399 sportista (1513 muškaraca, 886 žena) najuspešniji su bili hrvatska alpska skijašica Janica Kostelić i norveški nordijac Ole Ejnar Bjerndalen. Kostelićeva je postala rekorderka sa četiri medalje na jednim Igrama (tri zlatne i jednom srebrnom), Bjerndalen je pobedio četiri puta.



'Samo' tri zlatne medalje pripale su Sampi Lajunenu, vladaru nordijske kombinacije, Simon Aman pobedio je i na maloj i na velikoj skakonici.

Skeleton se pojavio u zvaničnom programu Igara prvi put od 1948. godine, žene su se prvi put takmičile u bobu, a zahvlajujući ekspanziji do Solt Lejk Sitija praktično ekstremnih sportova (akrobatsko skijanje, snoubord) program je bio znatno bogatiji nego ranije. Deljene su medalje u čak 78 disciplina.

Jenda od najneverovatnijih priča ostaje za takmičenjem u šort treku. U polufinalu su pala trojica, u finalu čak četvorica i Stiven Bredberi je Australiji doneo prvu zlatnu medalju na zimskim Igrama. Bilo je to i prvo zlato za južnu hemisferu.



Pored sjajnih takmičenja Igre u Solt Lejk Sitiju pamte se i po brojnim aferama vezanim za korupciju članova Međunarodnog Olimpijskog komiteta pred izbor grada domaćina kao i do tada neviđenim merama bezbednosti.

Trajale su od 8. do 24. feburara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: