Nagano 1998, XVIII zimske olimpijske igre

Posle 26 godina zimske Igre su se vratile u Japan, ne na Hokaido nego na Honšu, ne u Saporo, nego u Nagano.

U Birmingemu 1991. godine MOK je odlučio da Nagano dobije domaćinstvo posle velike borbe za Solt Lejk Sitijem a mnogi su tvrdili da Japan dobija Igre zbog toga što je Atlanta dobila letnje Igre pa bi Amerikancima još jedna pobeda u šest godina bila previše.

Izvor: B92

Subota, 13.02.2010.

11:09

Default images

Igre su, prvi put u istoriji, okupile više od 2000 takmičarki i takmičara, 1389 muškaraca i 787 žena iz 72 države borilo se za 72 'paketa' medalja. Snoubord je bio novost u zvaničnom programu. Prvi put su se pojavili sportisti iz Urugvaja, Makedonije, Kenije, Venecuele...

Pojavili su se i Nemci, kao i četiri godine ranije osvojili su najviše medalja, 29 (12, 9, 8), odlični su bili sportisti iz Norveške sa 25 odličja (10, 10, 5), a u Rusiju je otišlo 18 medalja (9, 6, 3).

Japanci su Igre organizovali sasvim dobro, značajnija vest bila bi da nisu, ali se nisu 'pretrgli' sa gradnjom. Stadion za skijaške skokova kapaciteta 45.000 i dve dvorane za hokej, lepe ali ne i revolucionarno moderne, uz renoviranje i unapređivanje postojećih resursa bile su primer racionalnog poslovanja organizatora.

Svet je dobio prve olimpijske pobednice u hokeju na ledu, igračice Sjedinjenih Država bile su u finalu bolje od Kanađanki, ali Severnoamerikanaca nije bilo na podijumu na turniru muškaraca i pored činjenice da je u NHL postojala tronedeljna pauza zbog Igara.



Bjern Deli nastavio je da uvećava kolekciju medalja i stigao do neverovatnih 12 olimpijskih odličja, Tara Lipinski je pobedila Mišel Kvan i postala najmlađa olimpijska pobednica u umetničkom klizanju, Herman Majer, posle prilično nezgodnog pada na spustu, osvojio zlatne medalje u superveleslalomu i slalomu.

Teško je opisati kolika zvezda je bio Kazujoši Funaki, japanski skakač koji je osvojio dva zlata i jedno srebro u Naganu.

Ženska karling selekcija Danske donela je prvu medalju toj zemlji, Holanđani su vladali u brzom klizanju a najbizarnija afera bila je sa Rosom Rebaljatijem. Kanađanin je pobedio, bio diskvalifikovan zbog toga što je bio 'pozitivan na marihuanu' ali je, ipak, proglašen olimpijskim šampionom.



Zahvaljujući 'vajld kartama' MOK SR Jugoslavija je imala dvoje predstavnika u alpskom skijanju, Marka Đorđevića i Mirjanu Granzov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: