Albervil 1992, XVI zimske olimpijske igre

Francuski Albervil bio je domaćin Igara 1992. godine, poslednjih koje su održane u olimpijskoj godini. Već pre skupa u francuskoj pokrajini znalo se da je sledeći zakazan za 1994.

Igre su trajale od 8. do 23. februara, a okupilo se više od 1800 sportista, 1313 muškaraca i 488 žena iz 64 države. Podeljeno je 57 kompleta medalja.

Izvor: B92

Subota, 13.02.2010.

03:15

Default images

Dominacija sportistkinja i sportista iz Sovjetskog Saveza je prekinuta nestankom te države, a ekipa nazvana Ujedinjeni tim, skup ljudi iz šest nezavisnih država (Rusije, Ukrajine, Kazahstana, Belorusije, Uzbekistana i Jermenije) stigao je do 23 medalje (9, 6, 8) i drugog mesta na listi najuspešnijih. Prvi su bili Nemci, ujedinjeni, sa 26 odličja (10, 10, 6), a veoma uspešni i predstavnici Norveške sa 20 (9, 6, 5) i Austrije sa 21 medaljom (6, 7, 8).

Od država nastalih raspadom nekadašnje SFRJ najbrojiniji su bili sportisti iz Slovenije (27), a pojavile su se i ekipe Hrvatske (4), kao i tim sastavljen od sportista iz ‘ostatka Jugoslavije’ (24).

U njemu su bili predstavnici Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Najuspešniji od ‘plavih’ bio je bob dvosed (Borislav Vujadinović, Miro Pandurević) koji je u konkurenciji 46 posada zauzeo 29. mesto.

U alpskim disciplinama nastupili su Zoran Perušina, Slađan ilić, Rejmon Horo, Enis Bećirbegović, Igor Latinović, Marina Vidović, Vesna Dunimagolska i Arijana Boras.

U bijatlonu su nastupili Mladen Grujić, Zoran Ćosić, Admir Jamak, Tomislav Lopatić, posadu boba četvoroseda činili su, pored posade dvoseda, i Zdravko Stojnić i Dragiša Jovanović, učestvovali su i brzi klizači Slavenko Likić i Bajro Čenanović, trkači Aleksandar Milenković, Bekim Babić, Momo Skokić. Igor Špirić i Ismar Biogradlić takmičili su se u sankanju.

Olimpijski program u Albervilu proširen je pa su medalje dobili najbolji u fristajl skijanju, mogulima, šort treku, kao i najuspešnije bijatlonke.



Boni Bler bila je pobednica dve najkraće trke u brzom klizanju, Gunda Nieman osvojila je zlatne medalje u dve najduže trke brzih klizačica, a sa po tri zlata kući su se vratili Bjorn Deli i Vegard Ulvang.

Toni Nieminen postao je najmlađi olimpijski pobednik u skijaškim skokovima, Alberto Tomba prvi skijaš koji je odbranio zlatnu medalju u veleslalomu, a zlatna medalja je, posle 68 godina zimskih Igara otišla i na južnu hemisferu.

Osvojila ju je novozelandska slalomašica Aneliz Koberger.



Zanimljivost Igara u Albervilu je i u tome što je u istoimenoj varoši napravljena Olimpijska hala, a takmičare su ugostili i Le Ark, Kurševel, Meribel, La Planj, Tinj i Val d Izer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: