Saporo 1972, XI zimske olimpijske igre

Zimske olimpijske igre 1972. godine održane su na japanskom ostrvu Hokaido, u gradu Saporo. Bile su prvi skup najboljih u zimskim sportovima van Evrope i Severne Amerike i tek treće Igre, posle Melburna 1956. i Tokija 1964. godine održane u 'ostatku sveta'.

Drugo po veličini ostrvo Japana i peti grad te države ugostili su četvorocifren broj sportista (801 muškarac, 205 žena), a u 35 disciplina u šest sportova medalje su podelili sportisti i sportistkinje iz 17 država. Domaćini su sa po jednim zlatom, srebrom i bronzom stigli do 11. mesta na listi najuspešnijih.

Nesuđeni domaćini Igara 1940. godine organizovali su takmičenja brzih klizača na Makomanai stadionu kapaciteta 30.000 sedišta, hokej se igrao u istoimenoj dvorani u koju je moglo da stane 11.500 ljudi, a takmičenja skakača pratilo je 50.000 ljudi.

Izvor: B92

Sreda, 10.02.2010.

03:58

Default images

Većinu je obradovala prva zlatna medalja za Japan, osvojio ju je Jukio Kasaja na maloj skakaonici.



Junaci Igara bili su trkačica Galina Kulakova (SSSR) i brzi klizač Ard Šenk (Holandija) sa po tri zlatne medalje a značajne rezultate ostvarile su i Mari-Terez Nadig, sedamnaestogodišnja devojka iz Švajcarske koja je pobedila u spustu i veleslalomu i Norvežanin Magnar Solberg kojije odbranio zlato iz Grenobla u bijatlonu.



Karl Šranc je bio najpoznatiji skijaš koji je isključen sa Igara zbog toga što je zarađivao 50.000 dolara godišnje od skijanja i tako kršio pravila amaterizma, a čak 40 nesuđenih učesnika Igara u Saporu nije se pojavilo u alpskim disciplinama iz istog razloga.

Fransisko Fernandes Očoa iz Španije jeste, osvojio je prvu zlatnu medalju za tu zemlju.

Poslednji put se skijalo na drvenim skijama, a najuspešniji učesnici Igara bili su Sovjeti sa 16 medalja (8, 5, 3), Istočni Nemci osvojili su de manje (3, 4, 7), Norvežani 12, Švajcarci čak deset.

Jugoslaviju je predstavljala ekipa skakača bez najveće nade Ludviga Zajca koji je zbog bolesti ostao u Moskvi, Danilo Pudgar bio je osmi, Peter Štefančič deseti, a skakli su i Drago Pudgar i Marjan Mesec.

U nordijskoj kombinaciji nastupio je Janez Gorjanc, u salalomu Marko Kavčič, a hokejašku reprezentaciju, koja je na kraju zauzela deveto mesto sa jednim bodom iz pet mečeva činili su Božidar Beravs, Slavko Beravs, Anton Gale, Franci Žbontar, Bogo Jan, Ivo Jan, Rudi Knez, Bojan Kumar, Silvo Poljanšek, Janez Puternik, Viktor Ravnik, Ivo Rataj, Boris Reno, Drago Savič, Štefan Seme, Viktor Tišler, Albin Felc i Gorazd Hiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: