Poslednji dan trejda: "Tankovanje" i repriza u Oklahomi

Odavno nismo videli ovako aktivan poslednji dan roka za trejdove, neki timovi su gledali da se pojačaju pred plej-of, neki da se reše igrača kojima ističu ugovori i dobiju bar nešto u zamenu za njih, a neki su nastavili da „tankuju“.

Do početka plej-ofa ostaje dva meseca, što timovima ne ostavlja puno prostora da uigraju nove košarkaše, pa se zato ekipe koji računaju na borbu za titulu retko odlučuju za neke bitnije poteze 19. februara.

Izvor: Nikola Laloviæ

Petak, 20.02.2015.

20:30

Default images
foto: Beta/AP

Ovo je bila poslednja prilika da se iz tima oteraju nezadovoljni igrači, te da se reše onih sa prevelikim ugovorima, ali glavna meta sredinom februara su košarkaši kojima na kraju sezone ističe ugovor.

Ovog februara se nekoliko igrača, pre svega bekova, odlučilo da saopšti da nemaju nameru da ostanu u istom jatu sledeće sezone, pa su zbog toga mnogi timovi probali da ponude nekoliko igrača, buduće pikove ili neku svoju zvezdu u zamenu za nezadovoljnog Gorana Dragića, te perspektivnog Redžija Džeksona.

Poslednjeg dana roka za trejdove bilo je očekivanih poteza, ali i nekih dogovora o kojima niko nije govorio. No, kada se podvuče crta, ostaje da se prizna da dobar generalni menadžer retko greši, dok će nekim dobri rezultati nastaviti da izmiču iz ruke, sve dok se u menadžmentu nešto ne promeni.

Filadelfija: "Tankovanje" je zakon!

foto: Beta/AP
Ovo što radi Filadelfija postaje veoma ružno. U prošlosti je svakako bilo „tankovanja“, mada to niko nikada nije priznao, ali nije zapamćeno da neko četiri sezone zaredom tera svoje najbolje igrače i uzima za njih pikove.

Seventi-siksersi se „bore“ za najgori skor u ligi sa Njujorkom i Minesotom, a taj zadatak će im dosta olakšati odlazak Majkla Karter-Vilijamsa u Milvoki, u zamenu za zaštićeni pik Lejkersa. Karter-Vilijams ove sezone beleži očajne procente šuta i postaje jasno da je prošle sezone nezasluženo dobio nagradu za rukija godine ispred Viktora Oladipa.

U nejakoj Filadelfiji nije bilo nikoga drugog ko bi mogao da se istakne, pa je prošle sezone imao odlične brojke. Ove sezone je spao na 15 poena po meču uz 38 odsto šuta iz igre i očajnih 25 odsto za tri poena.

Da su manje verovali u njega na kraju prošle sezone su mogli dobiti mnogo više prilikom trejda, no uzimanje jednog pika prve runde za aktuelnog rukija godine je premalo i može se tumačiti samo kao namera da se osigura što bolje mesto na sledećem draftu.

Kej Džej Mekdanijels je kvalitetom takođe uplašio upravu Filadelfije pa su ga brže-bolje oterali u Hjuston, a za njega dobili Ajzeu Kenana, koji će se odlično uklopiti u tim sastavljen od veterana i igrača kojima mesto nije u NBA, već verovatno u Evrokupu.

Mekdanijels je biran kao 32. pik na draftu prošle godine i uz 9.2 poena i skoro četiri skoka po meču pokazivao je veliki potencijal i napredovao iz dana u dan. To se očigledno ne uklapa u viziju generalnog menadžera Filadelfije Sema Hinkija, kome je i ovih dosadašnjih 12 pobeda previše.

Vruće na Floridi

foto: Beta/AP
Osim sramnog ponašanja Filadelfije najviše pažnje je dobila aktivnost Finiks Sansa. Ekipa iz Arizone je za noć ostala bez dvojice sjajnih plejmejkera, tim će se u budućnosti očigledno graditi oko Erika Bledsoa, ali su Sansi definitivno mogli da dobiju mnogo bolje igrače u zamenu za Ajzeu Tomasa i Gorana Dragića.

Slovenac je jasno stavio do znanja upravi da ne želi da produži ugovor, pa su Sansi morali da potraže timove koji su zainteresovani za njega .

Često su se Lejkersi pominjali kao njegova sledeća destinacija, ali tim iz Los Anđelesa nije imao šta da ponudi Sansima, pa je Dragić završio u Majamiju zajedno sa bratom Zoranom.

Ovo je odlična vest jer bi Hit sa Dragićem u timu mogao da predstavlja mnogo ozbiljnijji tim, posebno znajući koliko je zapravo Istok slab ove sezone. Nažalost, sve bi ti mogao da pokvari problem Krisa Boša sa plućima.

Pet Rajli je uvideo da mu je potrebna nova „velika trojka“ jer je tim sa Bošom i Dvejnom Vejdom u glavnim ulogama spao na osmo mesto nejakog Istoka i čak ni plasman u plej-of više nije siguran, o napadu na titulu ili finale se ni ne razmišlja.

Slovenački plejmejker je dobio drugačiju ulogu ove sezone pored Ajzee Tomasa i Erika Bledsoa, a u Hitu očekuje da lopta što više bude u njegovim rukama. Majami je obezbedio prostor za njega drugim trejdom, u kome je Noris Kol otišao u Nju Orleans, a u ovom timu Hita sigurno niko neće terati Dragića da „stoji u ćošku“, kako je on sam opisao situaciju u Finiksu ove sezone.

Ajzea Tomas je takođe trejdovan. Nekadašnji poslednji pik sa drafta poslat je u Boston, a u Arizonu se seli Markus Tornton. On će biti igrač za rotaciju, a zamenu za Dragića i Bledsoa predstavljaće Brendon Najt koga je Milvoki pustio u Arizonu ne bi li napravio mesta za Majkl-Kartera Vilijamsa.

Računica svih timova je jasna. Filadelfija „tankuje“, Sansi dobijaju igrača koji ima odlične brojke, a neće mu, kao Dragiću, smetati da igra na poziciji „dva“. S druge strane, Milvoki računa da će dobiti igrača sličnog profila, kvaliteta, godina i potencijala kao Najt, a ključno u ovom trejdu je uključivanje Majlsa Plamlija.

On je dolaskom Brendona Rajta u tim ispao iz rotacije, a Milvokiju u plej-ofu treba starter na poziciji četiri, s obzirom na povredu Džabarija Parkera. Povratkom Parkera Plamli neće postati tehnološki višak, jer će se Baksi pre ili kasnije osloboditi problematičnog krila Lerija Sendersa.

Sve u svemu kada se podvuče crta na papiru je Finiks slabiji nego pre trejdova, ali ne treba potcenjivati timsku hemiju. Nezadovoljni košarkaši su otišli, doveden je Najt koji je mlad i željan dokazivanja i Tornton kome će mogućnost igranja u plej-ofu sigurno biti motiv, o tome u Bostonu sigurno nije razmišljao.

Portland i Denver: Pojačana rotacija, višak trejdovan, svi srećni

foto: Beta/AP
Denverova sezona je propala, šanse za plej-of ne postoje pa su Nagetsi počeli da trejdovima prazne „seleri kep“, i da polako uigravaju mlade igrače. Mozgov je još ranije otišao u Klivlend, a sada je i Džavejl Mekgi poslat u Filadelfiju.

„Omiljeni“ centar Šekila O’Nila ima ugovor od 12 miliona dolara sledeće sezone, a u Denveru nije pokazao mnogo toga. Filadelfija će ga sledeće godine verovatno koristiti kao nekoga ko će deliti minute sa Džoelom Embidom, dok će je u Denver konačno stigao Žofre Lovernj.

Nekadašnji kapiten Partizana se nije dugo zadržao u Himkiju, a Nagetsi se nadaju da on i Nurkić uz Taja Losona i Keneta Farida uz prostor u „seleri kepu“ pred novu sezonu donose bolje dane timu Brajana Šoa.

Portland je u Denver do sledeće sezone poslao Vila Bartona, Viktora Klavera i Tomasa Robinsona od kojih samo Barton ima šansu da ostane neko duže vreme u timu Nagetsa.

Trejl-Blejzersi su se pojačali tamo gde su najslabiji. Alonzo Dži nije igrač preteranog kvaliteta, ali će svakako sada Teri Stots imati bolju alternativu na poziciji četiri od Džoela Frilenda, koji je uzgred i povređen.

U Oregon je stigao i Aron Aflalo, koji će biti još jedna bitna karika na klupi. Proteklih godina se videlo da Lamarkus Oldriž i Demijen Lilard mogu mnogo, ali im je uvek nedostajala podrška drugih igrača. Na početku sezone je odrađen dobar posao sa dovođenjem Krisa Kejmena, pa tako Portland u uslovima jako loše ponude klasičnih petica u ligi ima dva sasvim solidna centra, uz naturalizovanog Nemca tu je i Robin Lopes.

Sada će uz Kejmena, na klupi biti i Dži, Mekolum i Aflalo, što obećava mnogo više od dosadašnjih rotacionih igrača poput Bartona, Klavera, Frilenda ili Dorela Rajta. Takođe ovo daje timu priličan prostor za taktičke promene, pošto Nikola Batum, Vesli Metjuz i Aflalo mogu da igraju na pozicijama dva i tri.

Ovaj trejd može Portlandu „kupiti“ jedno kolo dalje u plej-ofu, što svakako nije malo, posebno u situaciji kada treba ubediti Oldridža, kome ističe ugovor, da je menadžment sposoban da napravi tim koji može da konkuriše za titulu.

Na Trejl-Blejzerse treba obratiti pažnju na početku sledeće sezone, s obzirom da isplaćuju poslednju godinu ugovora Brendonu Roju koji je morao da se povuče zbog povreda, te da će po završetku sezone imati prostor od preko 35 miliona dolara u seleri kepu. S druge strane Oldridžu, Lopesu i Metjuzu ističu ugovori, pa će mnogi probati da u Oregonu nađu pojačanja za svoju ekipu.

Hjuston: Može, kad je već džabe

foto: Beta/AP
Hjuston je napravio neshvatljiv potez kada nije odlučio da za milion dolara ostavi Čendlera Parsonsa u timu još godinu dana i dovođenje Kostasa Papanikolaua je delovalo kao očajnički potez.

Ipak Deril Mori se potrudio da tokom sezone pojača tim, pa će Rokitsi u plej-of ući jači nego što je to iko na početku sezone očekivao.

Poslednjeg dana prelaznog roka u tim su stigli Pablo Priđioni i Kej Dži Mekdanijels. Iskusni Argentinac će svakako biti korisniji u rotaciji od Alekseja Šveda, koji ni na početku sezone u Filadelfiji nije uspevao da se izbori za minute.

Pobednik ovogodišnjeg takmičenja u veštinama na Ol-staru Patrik Beverli je siguran starter na poziciji jedan, a veterani Džejson Teri i Priđioni će biti odlični kao rezervei igrači koji će moći iskustvom da doprinesu na poziciji kreatora igre.

S druge strane, Mekdanijels je bi u konkurenciji Bruera i Papanikolaua mogao da se izbori za mesto startera. Kevin Mekhejl će u rotaciji dobiti mladog igrača u usponu, koji nema zagarantovan ugovor sledeće sezone i na kome je da dokaže, ne samo Rokitsima već i ostalim timovima u ligi, da je vredan njihovog novca sledeće sezone.

Ova dva trejda bi mogla da zakrpe neke rupe i poboljšaju kvalitet tima, a u slučaju da se to ne desi Rokitsi nisu na gubitku, pošto oba igrača imaju minimalne ugovore. Za minimalan novac je već došao Džoš Smit, kada je Detroit odlučio da ga otpusti. Njegova selekcija šuta je toliko dozlogrdila svima u gradu motora, da su bili spremni da mu isplate 25 miliona dolara u narednim godinama, samo da ode negde.

Minesota: Povratak "Franšize"

foto: Beta/AP
Posle osam godina, pet Ol-Starova, dva finala i jedne titule Kevin Garnet je ponovo u Minesoti. Boston Seltiksi su 2007. morali da pošalju pola tima na sever ne bi li dobili igrača koji je do tada pokupio mnoga individualna priznanja, ali timski nije mnogo toga uradio.

„Big Tiket“ je u Minesoti četiri puta bio prvi skakač lige, redovno je igrao na Ol-staru, 2004. godine je proglašen za MVP, ali tim sa Semom Kaselom, Latrelom Sprivelom, Volijem Zerbijakom i Majklom Olovokendijem nije mogao do titule.

Odmah po dolasku u Boston velika trojka u sastavu Pirs-Alen-Garnet uzela je titulu, a sada se Kej Dži vraća da završi karijeru tamo gde je i započeo.

Minesota u timu ima dva prva pika sa drafta, čoveka koji je posle mnogo godina uradio nešto spektakulatno na takmičenju u zakucavanjima na Ol-staru, te još nekoliko mladih igrača. Njegov zadatak će ovde biti da bude vođa tima u svlačionici, te da kao veteran savetuje mladu gardu koja stasava u Timbervulvsima.

Tadeus Jang je otišao u drugom smeru, Bruklin će dobiti igrača koji je u odličnoj formi koji će im dosta značiti u borbi za mesto u plej-ofu, ali najveće pitanje ovde je da li će Garnet igrati i sledeće godine.

Da li je ovo samo simbolični povratak na mesto početaka, da li će igrač koga su zbog toga što je od njega sve zavisilo za vreme boravka u Minesoti prozvali „Franšiza“ ostati na parketu samo do kraja sezone, ili će i naredne godine biti uz mlade igrače tima.

Njegov ugovor ističe na kraju sezone, a svakako bi značio, kako na terenu, tako i kao neko ko bi bio produžena ruka trenera i autoritet u timu u kome je većina igrača rođena posle pada Berlinskog zida.

Oklahoma Siti: Ista scena, drugi put, akcija

foto: Beta/AP
Oklahoma je malo tržište, vlasnik nije veliki ljubitelj trošenja novca, ali to nije opravdanje za generalnog menadžera Tandera Sema Prestija koji opet pravi iste greške, zajedno sa trenerom Skotom Bruksom.

Pre samo dve godine Džejms Harden je po isteku ruki ugovora otišao iz Oklahoma Sitija zbog dve stvari. Nije bio zadovoljan ulogom šestog igrača, nekoga ko ulazi sa klupe i drži igru dok se Vestbruk i Durent odmaraju, a drugi razlog je novac.

Početkom 2015. godine ista stvar se dešava i sa Redžijem Džeksonom, samo što je pre nešto više od dve godine godine Oklahoma bila onoliko bolji tim nego sada, koliko je Džejms Harden bolji igrač od Džeksona. A to nije malo.

Čini se da sve što van drafta uradi Sem Presti bude ili manje više nebitno ili pogrešno. Trejdovao je Nenada Krstića ne bi li doveo Kendrika Perkinsa, koji mu se odužio tako što je u dosta dugom vremenskom periodu bio jedan od najlošijih startnih centara u ligi, pa su mnogi jedva dočekali 20. februar 2015. godine da mu vide leđa.

Kevin Martin koji je došao u zamenu za Hardena nije se dugo zadržao u timu, a sada su u zamenu za Džeksona dobijeni redom prosečni NBA igrači.

U trejdu tri tima Oklahoma Siti se rešila Kendrika Perkinsa koji je otišao u Jutu, Tanderi su dobili Enesa Kantera, Kajla Singlera, Di Džej Ogastina i Stiva Novaka, dok su najveći dobitnici ovog drafta Detroit Pistonsi koji su se dočepali Redžija Džeksona.

Juta je jedno vreme računala da bi Kanter, koji je u mlađim kategorijama reprezentacije Turske dominirao mogao da bude franšizni igrač, no Turčin nije napredovao po planu. Teško da će se Perkins sledeće sezone zadržati u Solt Lejku, a ovim potezom se očigledno pravi još više mesta za Rudija Gobera, koji će verovatno u narednom periodu na terenu provoditi između 30 i 35 minuta po meču.

Detroit je takođe postupio taktički. Na primeru odlaska Džoša Smita se videlo da je njemu i Dženingsu jedna lopta na terenu bila malo, a teško je zamisliti da to ne bi bio slučaj i sa Dženingsom i Džeksonom. Od tri moguća scenarija, najmanje je verovatno da ćemo sledeće sezone obojicu gledati u gradu motora.

Uprava Detroita je ili iskoristila priliku otarasi igrača na koje ne računa, ili planira da ponudi ugovor dojučerašnjem plejmejkeru Oklahoma Sitija, pa da pokuša da trejduje njega ili Dženingsa.

Najgore je po ustaljenom običaju prošo Tander. Enes Kanter će se sa Stivenom Adamsom boriti za mesto u startnoj postavi i teško je da će moći da bude lošiji od Kendrika Perkinsa, Di Džej Ogastin će biti zamena za Vestbruka, dok će Kajl Singler i Stiv Novak verovatno mahati peškirima i brojati novac na računu.

Što se Tandera tiče biće bolji ispod koša, lošiji u spoljnoj liniji i lišeni velikog potencijala Redžija Džeksona, koji nikako nije igrač bez mana, ali od svih u ovom trejdu jedini ima šansu da individualno nešto značajnije uradi u karijeri.

Koji je vaš najveći utisak sa poslednje večeri u kojoj je ove sezone bilo moguće draftovati igrače? Da li mislite da Filadelfija u narednim sezonama može da napravi pobednički tim, je li Oklahoma pogrešila i hoće li Kej Dži otići sa parketa po završetku sezone?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: