Seltiksi preokretom do NBA finala

Izvor: B92

Subota, 31.05.2008.

09:43

Default images

Prvi put posle 21 godine Boston Seltiksi igraće u velikom NBA finalu, gde će im rivali, baš kao i tada, biti Los Anđeles Lejkersi. Seltiksi su u gostima pobedili Detroit Pistonse rezultatom 89:81 i slavili u seriji 4-2. Meč su obeležili veliki preokreti, a Seltiksi su nadoknadili deset poena zaostatka u poslednjoj četvrtini. Predvodio ih je Pol Pirs sa 27 poena, dok je fenomenalni Čonsi Bilaps, prvi igrač meča sa 29 poena, 6 skokova i 6 asistencija, bio nedovoljan Pistonsima.

Veliki okršaj dva najtrofejnija kluba NBA lige počinje sledećeg četvrtka u Bostonu.

Seltiksi su tako zatvorili krug u duelu sa rivalom koji ih je kasnih 80-ih zamenio na vrhu Istoka (posle Seltiksa '86 i '87 upravo su Pistonsi igrali sa Lejkersima finala '88 i '89).

Meč broj šest doneo je mnogo preokreta – počelo je laganom prednošću Seltiksa, u drugoj četvrtini dominirale su odbrane, a oba tima postigla su samo po 16 poena, a prava drama počela je u trećoj četvrtini.
Reuters
Do tog trenutka Seltiksi su imali dobro raspoređen učinak u napadu, nasuprot Pistonsima, među kojima su Bilaps (u jednom trenutku on je imao 21, a ostatak tima takođe 21 poen) i Hamilton bili odlični, a ostali odlični (zbirno 2 od 15).

Drugo poluvreme počelo je sigurnom igrom najboljeg tima u ligaškom delu sezone, koji je poveo 54:48, šest i po minuta pred kraj tog perioda. Usledila je fantastična serija Pistonsa u kojoj je zablistao Tejšon Prins (9 poena u tom periodu), a četvrtina je završena rezultatom 68:60 za domaću ekipu.

Izgledalo je da će to bi ti dovoljno da se izbori majstorica u Masačusetsu, ali ni plus 10 u poslednjoj četvrtini nije sprečilo Pola Pirsa da naglo iskoči na scenu i ispuni san na koji čeka još od kada je došao u NBA. Serijom 19-4 Boston je preuzeo vođstvo i u finišu rutinski sačuvao prednost.

Bilo je to prvo ispadanje Pistonsa na domačem terenu u poslednjih šest godina, u kojima su redovno igrali finala Istoka. Prethodni tim koji je seriju završio pobedom na Oburn Hils Palasu bio je takođe Boston, predvođen takođe Pirsom, u drugoj rundi plej ofa 2002. godine.
Posle meča Seltiksi su umorni i zadovoljni (posebno zato što su konačno izbegli sedmi meč u ovogodišnjem plej ofu) najavili odmor, pre nego što u četvrtak Velika trojka KG-Alen-Pirs krene na veliku trojku Kobi-Odom-Gasol.

Na drugoj strani došlo je vreme za velike promene. Pitanje je da li će Flip Sonders ostati u klubu, a za najslabijeg pojedinca utakmice Rašida Valasa (4 poena, 2/12 iz igre, 3 izgubljene lopte, tehnička) dilema nema.

"Ovo je kraj, čoveče", prokomentarisao je kratko Šid pred novinarima pola sata pole utakmice.

Uzbudljivi plej of NBA stigao je do klimaksa, a od četvrtka počinje serija koju je većina fanova širom sveta priželjkivala

Biće ovo 20. finale Seltiksa, već 29. pokušaj Lejkersa i jedanaesti međusobni okršaj. Skor je 8-2 u korist zelenih, s tim što su Lejkersi dobili poslednja dva okršaja. Šest od osam pobeda Seltiksi su ostvarili u fantastičnoj seriji od 10 titula u 11 sezona (1959-69).

Seltiksi do sada imaju skor 16-3, a Lejkersi po 14 pobeda i poraza u finalima. Lejkersi su poslednji put pobedili 2002, a izgubili su 2004. godine. Seltiksi su poslednji trijumf ostvarili 1986. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: