Uživo: Francuska – Nemačka

Počinje prelomna tačka Svetskog prvenstva, ostalo je osam najboljih timova, a četvrtfinale otvara veliki derbi, Francuska – Nemačka. Do sada su dve fudbalske velesile igrale međusobno 25 puta, a bolji učinak imaju Francuzi, vode 11-8 protiv omraženih komšija.

Bom Dia!
Dobrodošli na novi LiveBlog B92. Počinje četvrtfinale Svetskog prvenstva, a otvara ga veliki derbi između Francuske i Nemačke.
Ko će igrati sa Nemcima u Belo Horizonteu za finale, saznaćemo večeras nakon duela Brazila i Kolumbije.

I taj meč, koji počinje u 22h, možete pratiti u LiveBlogu B92.
Ovo je Nemcima čak 13. polufinala SP u istoriji, a do sada su tri puta bili šampioni sveta.
Nemačka u polufinalu!
Kraj meča u Riju. Nemačka je savladala Francusku 1:0 i plasirala se u polufinale Svetskog prvenstva.
NOJER!
Benzema je u poslednjim sekundima umalo doneo produžetke. Prevario je celu odbranu Nemačke i pobegao na levu strain, sjajno je šutirao, ali fantastični Manuel Nojer donosi pobedu Nemačkoj.
Немања
Уз Грчка - Јапан до сад најгора утакмица.
Nadoknada
Igraće se još četiri minuta na Marakani.
Nemačka odbrana odlično reaguje na svaki pokušaj Remija, Benzeme i Pogbe da pronađu put do Nojera.
Jogi osvežava napad za kontre, izvodi Ezila ulazi Mario Gece. Reaguje i Dešam, umesto Valbuene ulazi centarfor Olivije Žiru.
ZICER
Sjajna kontra Nemaca koji propuštaju 100% šansu za gol I sigurno polufinale. Miler je gurnuo loptu na levu stranu do Ezila koji mu je vraća u kazneni ali je igrač Bajerna jedva zakačio. Ona stiže na drugu stranu do usamljenog Širlea koji je mogao da bira gde će da šutira, izabrao je pravo u Lorisa.
Pritisak Francuza, Humesl umalo da postigne autogol nakon što ga je lopta pogodila u lice, potom Nojer hvata loptu.

Beta/AP
Novi ozbiljan napad "trikolora", Valbuena pokušava iskosa sa leve strane, ali Nojer lako boksuje loptu u polje.
Sjajna šansa za Francuze, Grizman pronalazi Benzemu u sredini kaznenog, Benzema sjajno vara Lama, ali Humels blokira šut.
DOMINACIJA
Menja i Dešam, ali neočekivano u odbrani. Jednog štopera menja drugi, umesto Sakoa ulazi Košjelni. Ubrzo je usledila I ofanzivna izmena, vezistu Kabaja manja napadač Loik Remi.
Lev pravi prvu izmenu, izlazi veteran Kloze, menja ga Andrea Širle.
Nemačka sjajno kontroliše ritam igre, potpuni pritisak na sredini terena neutrališe sva nastojanja Francuza da stignu do gola.
BENZEMA
Glavni igrač Francuske je potpuno nevidljiv, šutirao je pet puta u prvom poluvremenu, ali bezopasno. U međuvremenu je imao samo jedan pas, sedam manje od golmana Nemačke.
Francuzi su do sada na meču šutirali isključivo iz kaznenog prostora, svih sedam puta.
Od poraza u finalu SP 2002. od Brazila, Nemačka je izgubila samo tri meča na svetskim prvenstvima od evropskih rivala. Jedan od njih bila je i Srbija, a ostali Italija i Španija.

Beta/AP
Nemci često u drugom poluvremenu imaju otvoren prostor ispred kaznenog rivala, ali katastrofalne odluke u protivničkoj trećini terena ih sprečavaju da ozbiljnije ugroze Lorisa.
Dobra kontra Francuza, Kedira kasni ali pravi dobar faul nad Grizmanom i sprečava opasnost po svoj gol.
Dobra polukontra Nemaca, Ezil loše koristi otvoren prostor na levoj strani, izblokiran je njegov pas ka Klozeu.
Francuzi su kompletirali samo 76% pasova u prvom poluvremenu. Najgori učinak do sada na SP.
Identična šansa za Francuze kao kod gola Nemačke, sudije se nisu oglasile iako su četvroica "trikolora" bila u ofsajdu, ali Evra nije uspeo da zahvati loptu kao Humels.
Nema uzbuđenja na startu drugog poluvremena na Marakani.
RESTART
Počelo je drugo poluvreme u Riju, Nemačka vodi 1:0 protiv Francuske.
Nemci su osvajali SP poslednja dva puta kada je njihov štoper postigao dva gola na Mundijalu. Pol Brajtner je 1974. bio trostruki strelac, Andreas Beme je tri gola dao 1990. Sada Humels ima dva gola, videćemo da li će nastaviti tradiciju.
Francuska je na poslednjih pet SP na kojima je prolazila prvu fazu igrala polufinale, 1958, 1982, 1986, 1998, 2006. godine.
POLUVREME
Kraj prvog dela igre, Nemačka vodi 1:0 nakon ne baš atraktivnih 45 minuta. Humels je glavom posle prekida savladao Lorisa.
Fantastična dijagonala za Benzemu koji savršeno prima loptu na desnoj strain kaznenog, ulazi u sredinu, ali šutira po sredini gola, pa Nojer lako interveniše.
Sjajan centaršut za Pogbu u kazneni, igrač Juventusa šutira glavom ali pogađa u stomak Humelsa. Nema penala.
LIBERO
NOJER
Sjajna šansa za Frnacusku za izjednačenje. Grizman beži na desnoj strani, opet je izbegao ofsajd zamku, ubacuje na drugu stativu do Valbuene koji dobro šutira, gađa dalji ugao, ali Nojer sjajno brani. Lopta se odbija na peterac do Benzeme koga je Humels izblokirao u korner.
Pola sata igre na Marakani, slab fudbal, dosta prekida, ali smo bar videli jedan gol.
Lam potpuno kontroliše igru Nemaèke u odbrani, nema sumnje da mu više leži pozicija beka nego zadnjeg veznog.
Didije Dešam nije poražen na poslednjih deset utakmica na svetskim prvenstvima, što kao igrač, što kao trener. dobio je osam.
PENAL?
Miroslav Kloze pada u kaznenom posle duela sa Debišijem, Francuz ga je blago vukao za dres, ali sudija Pitana se nije oglasio.
SPECIJALISTI
Nemci postižu peti gol iz prekida na ovom SP, što je rekord u Brazilu. Humels je sa dva pogotka prvi strelac među defanzivcima. Oba mu je 'namestio' Kros.

Ovo je Nemcima 15. gol iz prekida od SP 2002, dali su sedam više od najbližeg rivala. S druge strane, Francuzi su četiri od poslednjih pet golova primili iz prekida.

Beta/AP
Mirna igra na Marakani nakon vođstva Nemaca.
Francuska opet nije uspela da veže tri meča na svetskim prvenstvima bez primljenog gola.
GOOOOOL!
Nemačka vodi 1:0! Mats Humels je strelac.

Iako nismo videli ništa konkretno u prvih desetak minuta, Nemci su stigli do vođstva. Kros je sjajno ubacio loptu iz slobodnog udarca sa 40-ak metara sa leve strane na peterac, a Humels se izborio za poziciju pored Varana I bez skoka loptu glavom produžio na drugu stativu.
Francuzi su oper nadmudrili ukopane štopere Nemaca, Grizman je u petercu tražio Benzemu, ali Lam uklizava i spasava. Usporeni snimak pokazuje da je ipak bio ofsajd.
Nemci nisu poraženi u poslednjih 15 utakmica u svim takmičenjima, što je najduži niz od svih ekipa koje su još uvek na SP. Dobili su deset tih mečeva.

Beta/AP
Benzema preti
Prva akcije Francuza i odmah gol šansa. Valbuena je proigrao Benzemu koji hvata volej sa desetak metara, ali šutira za malo pored leve stative.
Nemci kontrtolišu loptu, Francuzi još uvek nisu konkretno prešli na drugu polovinu terena.
Glava me zabolela
Srednji red Nemaca, Švajnštajger - Kros - Kedira, trenutno najsporiji na svetu.
3'
Odmah šansa za Nemačku, dobili su priliku iz polukontre, ali su Francuzi dobro izblokirali 2-3 pokušaja rivala da savladaju Nojera.
START
Počeo je prvi četvrtfinalni meč Svetskog prvenstva, na Marakani igraju Francuska i Nemačka.
Rekord, rekord, rekord...
Veteran Kloze ima šansu da obori rekord svetskih prvenstava i s 16. golova postane najbolji strelac SP svih vremena. Nemac igra svoj 22. meč na SP, vise imaju samo Paolo Maldini (23) i Lotar Mateus (25).
FORMACIJE
Francuska: Didije Dešam nije previše menjao, ali je u prvu postavu vratio štopera Mamadua Sakoa i krilnog napadača Antoana Grizmana.

Nemačka: Joakim Lev je mnogo više radio na ekipi, konačno je vratio kapitena Filipa Lama na mesto desnog beka, njegovo mesto kao zadnji vezni zauzeo je Sami Kedira, dok će napad predvoditi potencijalni rekorder mundijala Miroslav Kloze.

PUT
Francuzi su do četvrtfinala bili bolji od Hondurasa, Švajcarske, Ekvadora i Nigerije, dok su Nemci prošli pored Portugala, Gane, SAD i Alžira.
ISTORIJA
Ovo je 26. međusobni duel dve fudbalske velesile, Francuzi su do sada bili bolji imaju 11 pobeda naspram osam trijumfa Nemaca.
SASTAVI
Francuska (4-3-3): Loris – Evra, Sako (Košjelni 72'), Varan, Debiši – Matuidi, Kabaj (Remi 74'), Pogba – Grizman, Valbuena (Žiru 85'), Benzema

Nemačka (4-2-3-1): Nojer – Hevedes, Humels, Boateng, Lam – Kedira, Švajnštajger – Ezil (Gece 83'), Kros (Kramer 90+), Miler – Kloze (Širle 69')
SUDIJE
Pravdu na Marakani deliće arbitri iz Argentine, glavni sudija je Nestor Pitana, a njegovi pomoćnici Ernan Maidana i Huan Pablo Belati. Četvrti sudija je Šveđanin Jonas Erikson.
USLOVI
U Rio je trenutno sunčanu, temperature je 26°C, ali je ogromona vlažnost vazduha, čak 88%.
DOMAĆIN
Meč se igra na savršenom mestu, na najpoznatijem stadionu na svetu, Marakani u Rio de Žaneiru, čiji je kapacitet 74.738 mesta.

Beta/AP
Humels 13
  FRA   GER  
  0 : 1  

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: