Nagrada

Zoran Mamula

Ivana Živkov

Beograd, 26. decembar, 2008 - RTV B92 je predstavio rezultate konkursa "Zoran Mamula" i dodelio nagradu za radijski prilog u kategoriji reportaža, izveštaj ili intervju, dužine do 15 minuta, emitovanih tokom 2008. godine.

Autor ovogodišnjeg nagrađenog rada "Schwarcovi" je Ivana Živkov (1984) iz Zrenjanina, studentkinja četvrte godine Fakulteta političkih nauka.

Studentska reportaža "Schwarcovi" u trajanju od 9' 13'' emitovana je 2008. godine na Studiju B, Radio Bgd 2, Radiju Bosne i Hercegovine i Radiju Caribrod.

Pored nagrađene Ivane Zivkov, gostima su se obratili Dušan Radulović, predsednikžzirija, i Veran Matić, direktor B92.

Četvoročlani žiri u sledećem sastavu: Dušan Radulović (Radio Beograd 1), Danica Vučenić (Radio B92), Mitko Jakovlevski (Amedia) i Nebojša Spaić (Farmer&Spaic) navodi u obrazloženju da je "autorka prateći svakodnevicu muža i žene koji svoju i egzistenciju svoje dece obezbeđuju sakupljajući stvari iz kontejnera, sačinila besprekornu radio priču koja slušaocu nudi primer ne samo postene i zilave borbe za preživljavanje, već posredno i priču o nasim naravima i licemerju okoline u vremenu u kojem živimo. U odnosu na ostale radove, pomenuta reportaža je superiorno pokazala pravi angažman reportera, efektan izbor segmenata, odličnu kombinaciju radio montaže i efektno upotrebljene muzičke podloge".

RTV B92 je ustanovila nagradu "Zoran Mamula" za posebna dostignuća u novinarstvu. Nagrada "Zoran Mamula" prvi put je dodeljena 21. decembra, 2002. godine.

Novinar Zoran Mamula, jedan od osnivača i simbola Radija B92, preminuo je u decembru 2001. godine, u tridesetsedmoj godini života.