Četvrtak, 19.02.2015.

19:37

Zašto svi žele da se presele u Marinaledu? (VIDEO)

Marinaleda je ime andaluzijske opštine na jugu Španije, koja se prostire na oko 25 kvadratnih kilometara i svoju slavu zaslužuje neočekivanim prosperitetom i u teškim ekonomskim vremenima.

Izvor: punkufer.dnevnik.hr

Default images

I dok se nezaposlenost u Španiji povećala na oko 23 posto, a u Andaluziji na 37 posto, u Marinaledi je gotovo nema. Većina populacije od oko 2800 stanovnika udružena je u poljoprivredni kolektiv koji obrađuje zemlju na farmi i proizvodi hranu u opštinskoj fabrici za konzerviranje, što zajedno obuhvata oko 1200 kvadratnih kilometara zemlje uz sam gradić.

Na farmi se proizvodi niz prehrambenih kultura, a najviše pšenica, pasulj, masline, feferoni i brokoli. Svi radnici dobijaju istu platu u iznosu od oko 1200 evra za puno radno vreme.

U opštini tako nema gladi, ali ni beskućništva – opština osigurava besplatno zemljište i materijal za gradnju kuće od oko 90 kvadrata svim zainteresovanima, a oni pak plaćaju opštini mesečni najam od 15 evra po osobi.

Sve važne odluke donose se direktnim demokratskim putem na nedeljnim sastancima kojima u proseku prisustvuje četiristo meštana. Pod geslom 'Utopija za mir' ovom opštinom poslednjih 35 godina upravlja načelnik Huan Manuel Sančeza Gordilja.

Profesor istorije član je Ujedinjene levice u andaluzijskom parlamentu, a u svakodnevnom životu smatra da bi nove generacije trebalo odvratiti od konzumerizma i usmeriti ih prema zajedništvu i solidarnosti.

U Marinaledi nema nezadovoljstva ni kriminala, pa čak nema ni službene policije. Ceni se pošten rad i miran život. Mnogi Španci i stranci žele ovde da žive, o čemu svedoči i dugačka lista čekanja za useljenje.

U videu pogledajte kako izgleda život u Marinaledi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

22 h

Podeli: