Gde je najbezbednije sedeti u avionu?

U jednom od najneobičnijih testova sprovedenih po pitanju bezbednosti, Boing 727 sa 170 sedišta srušen je u kontrolisanom okruženju u Meksiku kako bi naučnici bolje shvatili šta se dešava sa avionom i putnicima prilikom avionskih nesreća.

Izvor: B92

Nedelja, 16.09.2012.

12:32

Default images

Nakon što je pilot Džejms Skolum padobranom iskočio iz aviona sa visine od 762 metara, Boing je daljinskim putem srušen od strane drugog pilota koji je pored njega leteo u cesni.

Unutar aviona nalazile su se tri sofisticirane lutke za testiranje sudara koje su bile dizajnirane da se pokreću poput ljudi.

Lutke su postavljene u tri položaja, jedna je bila u klasičnom položaju za slučaj pada sa vezanim pojasom, druga lutka je bila samo vezana i u normalnom sedećm položaju, dok treća lutka nije bila vezana i nalazila se u normalnom položaju.

Nakon što je avion pao nosom napred, stručnjaci su otkrili da bi putnik u položaju za slučaj prinudnog sletanja preživeo napad, vezana lutka zadobila bi ozbiljne povrede glave, dok bi lutka koja nije bila vezala sasvim sigurno izgubila život.

Stručnjaci su takođe izjavili da bi ovakav pad aviona preživelo 78 odsto putnika, ali s ozbirom da je avion udario u zemlju prednjim delom, niko od putnika prve klase ne bi preživeo nesreću.

Osobe smeštene u zadnjem delu aviona imale su najveću šansu da prežive pad.

Ovo je tek drugi put da je bezbednost aviona testirana na ovaj način. Prvi kontrolisani pad desio se 1984. godine ali je avion eksplodirao po padu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: