Šamoni - skijanje na Mon Blanu

Šamoni je tradicionalni, brdoviti grad u živopisnom delu Mon Blana koji nudi pregršt pogodnosti za skijaše, a van staza je veselo tokom cele godine zbog mnogobrojnih barova i restorana koji se u ovom gradu nalaze.

Izvor: B92

Petak, 23.12.2011.

15:15

Default images

Francuski skijaški centar Šamoni je deo Ski pasa Mon Blan oblasti i poseduje 490 individualnih staza.

Pored skijanja u samom Šamonu, odgovarajući ski liftovi omogućiće vam da uživate u ovom sportu ili snoubordingu i u drugim odmaralištima u okviru Mon Blana: u Argentière, Combloux, Cordon, Le Tour, Les Contamines, Les Houches, Megève, Passy Plaine Joux i St Gervais Mon Blan. Sva ova mesta ukupno poseduju 2.5000 metara dugačkih staza.

Veštački sneg: U Šamoniju je moguće povećati visinu prirodnog snega na 23 km skijaških staza, jer odmaralište poseduje 96 topova za beli pokrivač. Kapacitet ski liftova: 49 ski liftova prevezu 52.660 skijaša za sat vremena.

Postoji 6 aerodroma na dva sata vožnje od Šamonija, i zato je ovo mesto vrlo pogodno za vikend odmore. Ženevski i aerodrom u Sionu su udaljeni samo sat vremena vožnje, tako da na skijaškoj stazi možete biti za tren oka. (naravno, sve zavisi odakle dolazite).

Skijanje i snoubording u Šamoniju

Foto: cristioano esclapon/Flickr
Šamoni je poznat grad među profesionalnim skijašima i u njemu se možete oprobati u mnogim zimskim disciplinama od skijanja, penjanja po planinama, snoubordingu...Međutim tamo ne morate biti “ludi za skijanjem” da biste uživali jer se možete zabaviti na mnogo načina koji ne uključuju zimske sportove.

Poznat je Ski lift Grand Montets koji prevozi do 3.000 skijaša na par sati. Od drugih poznatih sektora L’Aiguille du Midi je možda nalegendarniji, sa čuvenim stazama (ne uključujuči piste) koje se protežu na 22 km.

Morate posetiti i istorijski Le Brevent, na kom je instaliran jedan od prvih ski liftova u Šamonu pa i celim Alpima. Snoubording u Šamoniju Baš kao za skijaše, Šamoni je svetska prestonica i za ski bordere.

Nakon 1977. godine uveden je prvi mon ski, niz koji se 4 godine kasnije spustio Australijanac Pol Lokston.

Nakon toga borderi iz celog sveta počeli su da dolaze ovde u želji sa savladavanjem teških staza.

Čuveni Snežni park Šamonija, smešten u Les Grands Montets je dobro poznat turistima a bio je i domaćin brojnim takmičenjima zimskih sportova.
Foto: vasile23/Flickr
Šamon je vrlo prijatan grad, uglavnom zbog posetilaca iz celog sveta koje na ovom mestu spaja ljubav prema zumskim sportovima; ali i zbog prijatne naravi lokalnog stanovništva.

Za one koji ne vole da skijaju ili za opuštanje nakon uzbudljivog dana na stazi, ovde se možete opustiti u brojnim barovima, noćnim klubovima i diskotekama koje su otvorene do zore.

Popularna mesta su Ice Rock Caf i Wild Wallabies, koji prestavlja pravi hedonistički raj. Uveče možete ići i na kuglanje, u bioskop ili kazino.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: