Top 10 restorana u Dubrovniku

Gil’s se nalazi na savršenoj lokaciji, na samim zidinama, a poigrava se modernim verzijama klasične francuske kuhinje

Izvor: Jutarnji.hr

Izvor: B92

Petak, 30.07.2010.

06:40

Default images

1. Nautika

Brsalje 3, Dubrovnik

T: 020 442 526

www.esculap-teo.hr

Višegodišnju bitku između Nautike i Gil’sa, za status najboljeg dubrovačkog restorana, nedavno je odlučio Michael Winner, poznati engleski filmaš i dugogodišnji restoransko-hotelski kroničar Sunday Timesa.

Winner je u svojoj redovitoj kolumni Winner’s Dinners Nautiku obasuo komplimentima koje inače čuva za mjesta poput venecijanskoga Ciprianija, dok je Gil’s proglasio, dakle, blago rečeno, groznim izvan svih kriterija. Winner se, kako sam priznaje, nimalo ne razumije u hranu, pa njegovo mišljenje o Gil’su valja zanemariti.

Međutim, Winner se razumije u uživanje u restoranima. A Nautika, mjesto s najljepšim pogledom u najljepšem gradu u Hrvatskoj, kvintesencija je pristojnog i nenametljivog hedonizma. Prvorazredna riba, rakovi i povrće našli su se u dobrom društvu chefa Marija Bunde i kuharskog “wunderkinda” Špira Pavlića, koji katkad kreiraju jela podjednako sofisticirana kao što je okruženje u kojemu ih poslužuju. Nautika je, kao i Gil’s, ekscentrično skupa, ali vrijedi ulaska u crveno, osobito ako si želite dati odušak u ovoj protupotrošačkoj društvenoj klimi.

2. Gil’s

Sv. Dominka bb, Dubrovnik

T: 020 322 221

www.gilsdubrovnik.com

Gil’s, što ga vodi poznati francuski chef Gilles Camilleri, u vlasništvu je ruskog milijardera Viktora Vekselberga.

Gospodin Camilleri ove se godine igra modernim interpretacijama klasične francuske kuhinje, u čemu je, katkad, iznimno uspješan: poulet de Bresse i roladice od bifteka na wasabiju karakteristični su primjeri.

Gil’s je smješten na drugoj najatraktivnijoj restoranskoj lokaciji u Dubrovniku, koja je lani bila dovoljno romantična za Beyonce i njezina ljubomornog supruga, koji su se čak sukobili s dubrovačkim paparazzima. Gil’sova vinska lista neuvjerljiva je kombinacija niza veličanstvenih vina i lošeg instinkta da se spale kreditne kartice onim gostima koji ne znaju što, zapravo, naručuju, ali im nije bitno koliko to košta.

3. Vapor

Pera Cingrije 7, Dubrovnik

T: 020 330 000

www.hotel-bellevue.hr

Vapor je smješten u malom, luksuznom hotelu Bellevue, što je i glavni razlog njegova dosadašnjeg relativnog neuspjeha.

Ljudi, naprosto, ne vole ići u hotelske restorane, osobito ne u one koji nemaju posebni ulaz. Vapor, nažalost, nema ulaz s ulice, ali ima izvanredno talentiranog kuhara, prvorazredno osoblje i dosta jasan koncept kako skuhati i servirati vrhunsku hranu, uglavnom riblju, koja nije eksperimentalna, koja, definitivno, nije edgy, ali koja je prepuna fantastičnih, punih, prirodnih okusa u kojima se osobito veselo uživa navečer, na terasi visoko iznad Bellevueove plaže, u još jednom od nezaboravnih dubrovačkih ugođaja. Vapor je, zapravo, jedina uistinu vrijedna, a još neotkrivena tajna cijele dubrovačke gastronomske scene.

4. Kapetanova kuća

Mali Ston, Ston

T: 020 754 264

www.ostrea.hr

Kapetanova kuća mogla bi biti spektakl za sebe. Nigdje na jadranskom jugu kao u Malom Stonu ne možete jesti toliko svježe kamenice koje su, usput govoreći, vrlo solidne i ljeti, a ne samo u njihovoj standardnoj, zimskoj sezoni.

Malogdje možete jesti još živu riblju mliječ, lignje ne dulje od centimetra ili fete velikih kirnja. Kada bi se Kapetanova kuća vodila malo modernije, i kada bi se nešto novca i znanja investiralo u vinski program, ovaj bi se uspješni restoran mogao uvrstiti među najbolje u Hrvatskoj. Kapetanova kuća, smještena na malostonskoj rivi, sasvim je dobra, ali posjeduje velik prostor da postane izvrsna.

5. Proto

Široka 1, Dubrovnik

T: 020 323 234

www.esculap-teo.hr

Proto je valjda jedini klasični riblji restoran u Dubrovniku, premda će vas, dok šećete Stradunom, na svakom uglu pokušati odvesti na Preko, ulicu prepunu so called ribljih restorana koji, budimo realni, žive od pražnjenja zamrzivača napunjenih ribom nepoznata porijekla: tek oni savjesniji u vitrinama i na pladnjevima ispred ulaza svojih gostionica postavljaju nekoliko ribljih manekena, šanpjera, zubataca i škrpina s vedrim očima, crvenim škrgama i čvrstom kožom (ta riba neće završiti u vašem tanjuru). Proto, koji se, srećom, ne nalazi na Preku, nego s druge strane Straduna, jednostavni je riblji restoran s uglavnom vrhunskom ribom, lijepom terasom na krovu zgrade, solidnim vinima i, za dubrovačke kriterije, korektnim cijenama.

6. Bota Šare

Kroz polje 5, Ston

T: 020 754 482

www.bota-sare.hr

Bota Šare još je jedan malostonski klasik, koji se zadnjih nekoliko godina proširio Hrvatskom, pa je tako otvorio ekspoziture u Splitu i Zagrebu: splitski Bota Šare ostao mi je u značajno boljem sjećanju od oba zagrebačka. Bota Šare je mjesto puno kamenica, vrhunske ribe i živih jastoga, koje se također svidjelo Michaelu Winneru tijekom njegove proljetne dubrovačke turneje.

7. Orsan Gverović

Štikovica 43, Zaton Mali

T: 020 891 267

www.gverovic-orsan.hr

Orsan Gverović dugo je vremena, tijekom devedesetih, uživao u statusu najpoznatijeg dubrovačkog restorana. Orsan je, dok njegov prvi vlasnik nije umro u, blago rečeno, dramatičnim okolnostima, posjedovao i podružnicu u Zagrebu, u Petrovoj ulici, koja je, među ostalim, funkcionirala kao omiljeno svratište najviših časnika Hrvatske vojske.

Dubrovački Orsan, smješten na fantastičnoj lokaciji u Zatonu Malom, tridesetak centimetara od mora, pouzdana je riblja roštiljarnica, gdje možete ručati u bikiniju (to je ondje poželjni dress code), pa se možete okupati, da biste se potom vratili za stol i još mokri pojeli krišku dinje s čašom šampanjca.

8. Galija, Cavtat

Vuličevićeva 1, Cavtat

T: 020 478 566

www.galija.hr

Moram priznati da u Galiji, ribljoj gostionici na cavtatskoj rivi, nisam jeo već godinama, a kada sam zadnji (i jedini) put ondje večerao, hrana je na stol dolazila toliko sporo da sam zakasnio na avion, iako se, kako znamo, Cavtat nalazi samo nekoliko minuta vožnje od aerodroma u Čilipima.

Međutim, moji prijatelji, ugledni gastronomski publicisti Rene Bakalović i Zlatko Gall, uvjeravaju me kako je Galija u posljednje vrijeme u solidnoj formi: njihov je zagovor jedini razlog zbog kojega se našla na ovoj listi.

9. Kamenice

Gundulićeva poljana 8, Dubrovnik

T: 020 323 682

Kamenice, krčma na prekrasnoj Poljani Ivana Gundulića, mora da su najsimpatičnije mjesto u Dubrovniku. Doista ne znam tko bi mogao odoljeti velikim pladnjevima živih kamenica, posluženim u najstrožem centru renesansne dubrovačke kulise. Kamenice su jeftine, nude odličnu hanu u nadrealno fenomenalnom ugođaju te vas tjeraju da naručujete još i još kako ne biste morali ustati. Kamenice spadaju među samo nekoliko gostionica u Hrvatskoj kojima mogu oprostiti potpunu nebrigu prema vinu i pivu.

10. Satu sushi bar, Excelsior i Palace

Palace: Masarykov put 20, 020 430 000

Excelsior: Frana Supila 12, 020 353 353

www.alh.hr

Jedan od većih uspjeha u F and B odjelima Štrokovih hotela jesu sushi barovi. Prvi je otvoren u Palaceu, a drugi u Excelsioru.

Palaceov i Excelsiorov sushi više je nego dobar za hrvatske kriterije, s puno fine sirove ribe, s ponešto maštovitih kombinacija sastojaka i s korektnim vinskim listama. Sushi barovi prirodno su uspješni: sirova riba sjajno se slaže s ljetnim vrućinama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: