El Džem, obavezan izlet

Koloseum, treći najveći na svetu, glavna je atrakcija El Džema u unutrašnjosti Tunisa.

Izvor: B92

Izvor: B92

Petak, 12.06.2009.

07:00

Default images

El Džem je grad u unutrašnjosti Tunisa, najpoznatiji po fascinantnom rimskom koloseumu, trećem najvećem na svetu.

Kao i ostala rimska naselja u Tunisu, Thysdrus, današnji El Džem (El Djem ili El Jem), sagrađen je na lokaciji gde je ranije nalazilo punsko (kartaginsko) naselje, i danas je čuven po tome što ima neke od najimpresivnijih rimskih građevina u Africi

Vrhunac razvoja doživeo je u 2. veku, jer tada nije imao tako surovo suvu klimu kao danas i bio je značajan centar za proizvodnju i izvoz maslinovog ulja.

U glavnoj gradskoj atrakciji – koloseumu, svake godine se održava Međunarodni festival muzike.
Poto: Torpe / Flickr
ORIJENTACIJA

El Džem je mali grad sa oko 20.000 stanovnika, i lak je za orijentaciju.

Sve u El Džemu gravitira oko koloseuma koji je u centru grada, a glavna ulica je pola kilometra duga Avenue Habib Bourguiba, koja vodi od koloseuma do železničke stanice.

KOLOSEUM

Koloseum je zaštitni znak El Džema. Po veličini je jedino iza koloseuma u Rimu i srušenog koloseuma u Kapui. Sagrađen je oko 238. za vreme prokonzula Gordiana i korišćen je za borbe gladiatora i trke dvokolicama.

Koloseum je mogao da primi oko 30.000 gledalaca, što je bilo znatno više nego što je EL Džem imao stanovnika, tako da je pretpostavka da su i žitelji drugih mesta dolazili ovamo da gledaju spektakl.

Arena je duga 65 metara, a široka 40, što je dovoljno veliko da se istovremeno održi više događaja istovremeno. Poslednji, treći red sedišta bio je rezervisan za VIP, jer je imao najbolji pogled i nalazio se ispod nadstrešnice, zaklonjen od jakog afričkog sunca. U podrumu arene su bile tamnice – dva koridora u kojima su u mraku držane životinje i gladijatori.
Poto: cygne87 / Flickr
Koloseum je ostao netaknut do 17. veka kada je počelo njegovo rušenje da bi se deficitarni kamen iskoristio za izgradnju kuća u El Džemu i velike džamije u tuniskom gradu Kairouan. Jedan deo Koloseuma je odvaljen i 1695. za vreme akcije Otomanskih Turaka protiv pobunjenika.

Godine 1979. Koloseum je stavljen pod zaštitu UNESCO. Otvoren je za posetioce svakog dana. Cena: oko 7 TD.

OSTALE ATRAKCIJE

Muzej El Džem – među postavkama najviše ima podnih mozaika i dekoracija nekadašnjih rimskih vila. Najveći broj mozaika iz El Džema otkriven je oko 1960, a muzej je otvoren deset godina kasnije, sa postavkom arheoloških predmeta koji su do tada bili izloženi po muzejima u Sfaksu i Susu.

Muzej je projektovan po uzoru na jednu rimsku vilu iz okoline, i sastoji se od tri velika izložbena prostora i prijemne dvorane, unutar kojih je centralno dvorište.

Muzej ima impresivnu kolekciju mozaika sa geometrijskim motivima, životinjama, i akvaduktima, a najpoznatiji mozaik je paun sa raširenim repom.

Među skulpturama ističu se Jupiter sa diademom, Meduzina glava, Merkurov torzo, lavlja glava, i mermerna šaka.

U muzeju su izloženi i staklene čaše, bokali i bočice za parfem, kao i predmeti od keramike i terakote.

U muzej se ulazi sa kartom za koloseum (7 TD).
Poto: AntonioR / Flickr
Afrička kuća je sa 3.000 m2 jedna od najraskošnijih rimskih aristokratskih rezidencija u Africi. Glavni deo kuće je sekcija za prijem u kojoj je gazda kuće dočekivao svoje goste i poslovne partnere.

Vila je sagrađena oko 170 godine, a vlasnici su bili bogati trgovci, što se vidi po amforama u kojima su se čuvali rasol i vino koji su bili uvozni, iako su oba artikla mogla da se nabave i kod lokalnih proizvođača. Rasol se uvozio iz Luzitanije (Portugala), a vino sa grčkih ostrva.

Rimske vile nalaze se severozapadno od arene, oko ulice Avenue Farhad Hached, na putu ka Susu.

SMEŠTAJ

Hotel Julius je jedini hotel u El Džemu (1 zvezdica) i nalazi se odmah pored železničke stanice. Dvokrevetna soba je u špicu oko 30 tuniskih dinara, a izvan sezone oko 20 TD. Leti se dešava da je hotel pun, pa je pametnije rezervisati sobu unapred. U Hotelu Julius se nalazi i jedini bar u gradu, kao i restoran.

El Džem je izvodljivo obići i u jednom danu bez spavanja, ali je jednostavije prenoćiti, pogotovo što se tako mogu izbeći gužve turista kojih najviše ima oko sredine dana.
Poto: gorik / Flickr
KAKO STIĆI

El Džem se nalazi tačno na pola puta između Susa i Sfaksa (80 km), a javni prevoz je vrlo dobro organizovan. Železnička stanica je glavni orijenti, nalazi se na kraju najveće ulice u gradu Avenue Habib Bourguiba, 500 metara od koloseuma.

Voz je najsigurnija opcija. Ima 5 vozova dnevno do Susa i Tunisa na severu, i Sfaksa na jugu, a nezgoda je jedino što u glavnom polaze ili rano ujutro ili kasno uveče. Do Susa i Sfaksa put traje 1h (oko 4 tuniska dinara), a do grada Tunisa 3h (10 TD).

Autobus je varijanta, mada prililčno nesigurna, jer to su sve autobusi na liniji Sus - Sfaks, tako da se dešava da u El Džemu sva sedišta već budu zauzeta. U oba smera dnevno saobraća oko 10 autobusa državne firme SNTRI.

Louage (luaž) su neka vrsta minibuseva, najčešće automobili-karavani sa 3 reda sedista (7 putnika), obično Renault 21 Nevada, ili Peugeot 505 break, i brži su od klasičnih autobusa. Saobraćaju preko celog dana, a loša strana je što vozači ne kreću dok se louage napuni (8-9 putnika), što može da potraje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: