Suđenje za zločine u Kerestincu

Ispitivanjem žrtava hrvatskog logora za ratne zarobljenike u Kerestincu, nastavljeno je suđenje bivšem komandantu logora Stjepanu Klariću i četvorici vojnika.

Izvor: B92

Sreda, 16.05.2012.

17:44

Default images

Oni su optuženi za psihička i fizička mučenja pripadnika JNA i srpskih civila uhapšenih u širem rejonu Zagreba i Siska.

Osim Klariću, sudi se Draženu Pavloviću, Viktoru Ivančinu i Željku Živcu, kao i Goranu Štrukelju, koji je odlukom Vrhovnog suda vraćen u zatvor u Remetincu, gde su i ostali optuženi.

Svedoci Đorđe Jovićić i Danica Poznanović izjavili su da su mučenja i maltretiranja počela u tadašnjem vojnom zatvoru u Gajevoj ulici u centru Zagreba, gde je danas sedište državnog tužilaštva, nakon čega su žrtve odvedene u logor u bivšoj raketnoj bazi JNA u Kerestincu, koja je sarkastično nazvana "Konačište za ratne zarobljenike".

Uhapšeni su tamo prebijani, mučeni elektrošokovima, prisiljavani na oralni seks i međusobnu masturbaciju, a seksualnom zlostavljanju i silovanjima bilo je podvrgnuto i desetak zatvorenih žena. Jedna od njih u logor je dovedena trudna, ali je od posledica zlostavljanja pobacila.

Jovičić je rekao da je nakon hapšenja doveden u Gajevu, gde su ga, nakon razgovora s Klarićem, muškarci u maskirnim uniformama rukama i nogama isprebijali, nakon čega je nekoliko dana mokrio krv. Kad je stigao u Kerestinec, prestali su da ga muče.

Suđenje se nastavlja sutra iskazima novih svedoka.

Klarić se tereti da je svojim potčinjenima dozvoljavao mučenja i maltretiranje zarobljenika, kao i da je sam u njima učestvovao. Optuženi se, osim za mučenja i maltretiranja, terete i da nisu ništa preduzeli kako bi sprečili iživljavanja nad zatvorenicima.

Predviđeno je da se ispita oko 80 svedoka, najvećim delom žrtava, od kojih će neki biti ispitani video-linkom iz Srbije, gde žive od rata.

Na sudu bi trebalo da se pojave i neki bivši hrvatski zvaničnici kao što su bivši šef vojne policije Mate Laušić i šef nekadašnje vojne obaveštajne službe (SIS) Josip Perković.

Petorica optuženih uhapšeni su krajem novembra 2010. godine. Mediji su tada pisali da je rad na slučaju počeo nakon prijave bivšeg pripadnika JNA koji je za ratni zločin optužio nepoznate počinioce.

Suđenje je počelo 27. marta, a sudsko veće tada nije prihvatilo predlog odbrane da se ukine pritvor svim optuženima. Štrukelj je tada bio na slobodi, a u međuvremenu je vraćen u zatvor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: