Leskovac - Društvo - B92 Lokal

Biser Leskovca: Najlepši kanjon u Srbiji zadaje turistima par prepreka

Sa najlepšim kanjom u Srbiji, elektranom iz 1905. godine, ostacima utvrđenja srpskog srednjevekovnog vlastelina Nikole Skobaljića, kupalištem u bistroj Vučjanki, crkvom Teokarovića i dva tri restorana i hotela, koje sve natkriljuje planina Kukavica, predeo iznad Vučja mogao bi da bude stecište domaćih i stranih turista.

Izvor: Jugmedia Leskovac
Podeli
Foto: Shutterstock/Dejan Trajkovic
Foto: Shutterstock/Dejan Trajkovic

Najnovije vesti iz Leskovca čitajte ovde.

Prvi uslov za masovni turizam jeste promocija destinacije. Drugi uslov su putevi, jer džaba promocije ako se do njih ne može stići.

Put od Leskovca do Vučja nije u dobrom stanju. U toku je sanacija tog puta do mosta u Strojkovcu, ali i druga polovina puta do centra varoši je puna rupa i zakrpa.

Kada se dalje krene od centra prema kanjonu, najpre se naiđe na zapušteni restoran "Supovo", mesto gde su se nekada spremali ukusni specijaliteti, gostili poslovni partneri i čekale nove godine. Do tog restorana kolovoz je reklo bi se u podnošljivom stanju, ali kada se od njega skrene desno ka kanjonu, pred vozačima je uzani i izrovani put na kome se s mukama mimiolaze dva vozila.

I već tu počinje remećenje uživanja u pogledu na predivnu prirodu u reku koja huči ispod hladovine.

Preko puta stare elektrane u kojoj se nadograđuje kineski generator pa će ubuduće umesto jednog proizvoditi dva megavata struje, je prazno zdanje nekadašnjeg hotela u vlasništvu EPS-a.

Grad Leskovac je izradio Program razvoja turizma sa akcionim planom 2020-2025. godine u kome su nabrojane sve potencijalne turističke destinacije i u kome se Turističkoj organizaciji daje važna uloga.

Među njima je i Skobaljić grad i uređenje planine Kukavica za letnji i zimski turizam, prenosi Jugmedia.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.