Ljubav prema kućnim ljubimcima kao ljubav prema deci

Ova pretpostavka sada je i naučno dokazana.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.11.2015.

14:55

Default images
Foto: Thinkstock

Nedavno sprovedenim istraživanjem utvrđeno je da tokom posmatranja životinje mozak čoveka deluje gotovo isto kao prilikom kontakta s detetom! Pročitajte kako su naučnici došli do tog zaključka...

Istraživanje je sprovedeno u Opštoj bolnici u Masačusetsu, prilikom kojeg je posmatrano ponašanje 14 žena koje su rodile najmanje jedno dete uzasta između dve i deset godina i čuvale pse više od dve godine.

Naime, dok je magnetna rezonanca beležila moždanu aktivnost, ženama su pokazivane fotografije njihove dece i njihovih pasa.

Istraživanjem se došlo do zaključka da delovi mozga koji su povezani s emocijama, nagradama, vezama i socijalnim interakcijama, pokazuju aktivnost dok su ispitanice gledale fotografije i svojih mališana i ljubimaca.

"Kućni ljubimci zauzimaju posebno mesto u srcima i životima mnogo ljudi, a postoje i uverljivi dokazi iz kliničkih laboratorija koji pokazuju da interakcija s ljubimcima može biti korisna za fizičko, socijalno i emocionalno blagostanje ljudi", istakla je koautorka studije dr Lor Palej iz Centra za komparativnu medicinu MGH.

Ranije studije utvrdile su da se nivoi hormona poput oksitocina podižu nakon interakcije s kućnim ljubimcima, dodala je doktorka Palej.

"Nove tehnologije snimanja mozga omogućile su nam da razumemo neurobiološku bazu veze, što je vrlo uzbudljivo", objasnila je dr Palej.

Izvor: zivotinje.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: