Ljubimac / Mačke 0

Animirana mapa pokazuje kako su se mačke širile svetom (VIDEO)

Mačke danas možete naći na svim kontinentima osim Antarktika, ali nije oduvek bilo tako. Kako su mačke uspele da pređu okeane i zavuku se u sve krajeve sveta?

Izvor:
Foto: Business Insider / screenshot

Odgovor se krije u mačjoj DNK.

Analize pokazuju da je sve najverovatnije počelo pre oko 10.000 godina, na teritoriji današnje Turske. Divlje mačke pokazale su se kao izuzetno korisne lokalnim farmerima, s obzirom na to da su efikasno tamanile pacove.

Kako se širila poljoprivredna revolucija, tako se sa njom širilo i mačje carstvo. Primera radi, oko 2.500. godine pre nove ere, na Kipru su se pojavile mačke, koje nikada ranije nisu živele tu. U sledećih nekoliko stotina godina već su pravile društvo stanovnicima Bugarske i Rumunije, a oko 800. godine pre nove ere naselile su Egipat.

Mačke nisu bile obožavane samo u Egiptu - cenili su ih i Rimljani i Vikinzi koji su ih čak držali na svojim brodovima kako bi lovile štetočine. Ove dve grupe naroda drastično su ubrzale širenje mačaka po svetu, najviše u Africi, Evropi i Aziji.

Kada su Evropljani isplovili ka američkom kontinentu, mačke su već predstavljale sastavni deo brodske posade. Danas trećina domaćinstava u SAD ima bar jednu mačku, što je oko 93.5 miliona samo u Americi.

Sad, kada više nemaju šta da osvoje, preostaje im samo da se izležavaju pored svojih omiljenih 'ljubimaca' - ljudi.

Komentari 0
Čitajte
Pošalji komentar

Mačke

Mačak oborio svetski rekord na skejtbordu / VIDEO

Robert Dolvet ponosni je vlasnik bengalskog mačka Bumera koji je već prilično dobro poznat na internetu. Bumer se ponovo proslavio prošavši na skejtbordu između nogu 20 ljudi i postavivši novi svetski rekord. Njegov prethodni rekord bio je prolazak kroz noge 13 ljudi. Ako vas je Bumer oduševio svojom veštinom ili jednostavno volite bengalske mačke, možete da posetite njegovu Instagram stranicu i postanete jedan od njegovih obožavalaca.

Mačke nedelja 8.10. 08:45 Komentara: 4