Koja životinja je dobro društvo za vašu mačku?

Iako se čini da mačke vole “usamljenički“ život, njima zapravo vrlo prija društvo, naročito ukoliko je vaš radni dan ispunjen obavezama.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.02.2017.

08:54

Koja životinja je dobro društvo za vašu mačku?
Foto: Thinkstock

Međutim, ako ste razmišljali da dom pružite nekoj drugoj životinji, važno je da počnete sa ranom socijalizacijom kako bi se došlo do tolerancije dugoročnog prihvatanja.

Pas
Izreka “slažu se kao mačka i pas” ne mora uvek biti verodostojna u stvarnom životu. Međutim, ove dve vrste najbolje će se slagati ako se poznaju od malih nogu. Upoznavanje mačića i štenaca može se završiti savršenom harmonijom, a dovoljno će biti i samo međusobno tolerisanje za mir u kući.

Ukoliko želite da udomite mače, a već imate odraslog psa, upoznavanje zahteva više energije, kao i vaš nadzor. Ako pokazuju neprijateljstvo jedno na drugo, treba sačekati i ponoviti upoznavanje kasnije. Sve dok ne budete sto posto sigurni da se obe životinje slažu, nemojte ih ostaviti nasamo. Čak se neke rase bolje slažu s mačkama od ostalih, to su npr. pomeranci, ši cu,bostonski terijer...

Mačka
Ako od početka žive zajedno, one će se izvrsno slagati. Međutim, može doći do komplikacija prilikom upoznavanja sa pristiglim mačetom. Starija mačka se može osetiti ugroženom i skrivati dok se ne opusti. Treba ih pustiti da se prvo upoznaju putem mirisa, pre nego se suoče jedna sa drugom. Nakon toga, neće trebati dugo da krene zajednička jurnjava po kući.

Zec
Iako su potpuno različite, ove dve vrste se zapravo mogu baš lepo slagati. Međutim, uloga vlasnika je vrlo važna. Bitno je imati na umu da su mačke lovci. Malo je verovatno da će mače ubiti zeca, ali moglo bi doći do borbe. Treba da se upoznaju u zatvorenoj prostoriji, bez prisustva drugih životinja. Ukoliko mače počne da sikće ili mjauče, razdvojite ih i pokušajte ponovo kasnije. Ne ostavljajte ih same dok ne budete sigurni da se dobro slažu.

Tvor
Tvorovi i mačke imaju mnogo toga zajedničkog, a tajna njihovog prijateljstva leži u upoznavanju životinja u još od malih nogu i strogom nadzoru. Ako se životinje ne ponašaju čudno, posao je dobro obavljen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: