Premijera predstave "Novo doba" 21. januara u Bitefu

U predstavi igraju Mirijana Karanović, Boris Isaković, Ermin Bravo, Snežana Isaković i Slaven Došlo.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 18.01.2017.

19:05

Premijera predstave
Foto: Thinkstock / ilustracija

Mustafić je napomnuo da reč tranzicija baš kao i stres mnogo toga govori, ništa ne objašnjava a zapravo nema nikakvu odgovornost .

"Zanimalo me je scenski da se bavimo fenomenom tranzicije. Iz ličnog iskustva mogu da kažem da je tranzicija prostor kretanja iz jednog dehumaniteta u drugi dehumanitet. To je neki glib između revolucije koja se nije desila, a koja podrazumeva krv i destrukciju i evolucije koja je suviše lenja da bi došla u naše prostore. Tako smo mi ostali u nekom vakumu koji smo društveno karakterisali kao kapitalizam" kazao je Mustafić.

On je napomenuo da kada se sruše neke društvene kordinate i vrednosti... i nema nikakvih temelja i konstrukcije nema kuće sigurnosti koju bi iznova mogli da sagradimo.

"Nalazimo se na istorisjkoj, političkoj i moralnoj vetrometini. U takvom vremenu je sve dozvoljeno i u njemu je sve na prodaju. Takvo vreme nas je okupiralo. Želeo sam da u pozorištu postavim pitanje o tom vremenu ne bi li bilo šta spoznao" kazao je Mustafić.

Poznati reditelj je napomenuo da je Vuku Boškoviću rekao temu po kojoj bi želeo da napravi predstavu.

Onda je, dodaje, usledio proces u kojem je nastajala predstava, a glumci su interaktivno uticali na sam tekst predstave.

Tekst je nicao sa scene zajedno sa glumcima, kaže Mustafić i dodaje da je u tom smislu predstava prava glumačka tekstura.

"Drago mi je da smo napravili ovakvu predstavu jer ona govori o tome da je danas najteže ostati dosledan sebi. Sve oko nas je protiv toga. Biti svoj i ne napraviti kompromis zbog kojeg će te se stideti pred decom i prijateljima je najteže. Traži mnogo odricanja. Možda je došlo vreme da radnici i seljaci uzmu sve u svoje ruke, a poštena inteligencija neka sačeka", kazao je Mustafić.

Mirijana Karanović je napomenula da je vrlo srećna jer igra u ovoj predstavi.

"Kada smo dobili tekst predstave bila sam užasno nesigurna. Zašto da pravimo predstavu o sadašnjosti i tranziciji. Taj tekst nije bio nikakva metafora već govori o sadašnjici. Pitala sam se kako na sceni to da igram. Mi igramo nešto o čemu pišu dnevne novine sada ovog momenta. Zahvalna sam Vuku na tekstu jer nam je poklonio nešto vredno. On nam je rekao da sa tim poklonom možemo da radimo šta hoćemo i da u njega učitamo svoju kreativnost", kazala je Karanović.

Snežana Bogićević je naglasila da period tranzicije traje više od polovine njenog života.

"Nemam pojma ka čemu idemo i ka čemu težimo. Jedina je dilema hoćemo li pristati, preživeti i prežvljavati i pokušati da iz korena promnenimo sve. Htela sam da odem u šareni svet ali i tamo vrebaju fašističke desnice. Samo promena sredine olakšava konstantan teret koji mi živimo ovde. Moramo da propitujemo sadašnjicu kroz ovakve predstave. Kada budemo igrali predstavu u Sarajevu neće biti neke velike razlike. Svi će moći da se identifikuju sa njom", uverena je Bogićević

Ermin Bravo je kazao da se oseća dobro u Bitef teatru.

"Ovde sam radio neke važne predstave. Kada govorim o tekstu čini se da je užasno težak ali ja vidim mnogo satire u ovoj predstavi", kazao je Ermin Bravo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: