Markesov neobjavljen rukopis čeka odluku porodice

Gabrijel Garsija Markes, koji je prošle sedmice preminuo, ostavio je rukopise koje nije želeo da objavi za života, izjavio je glavni urednik izdavačke kuće Pingvin haus Meksiko Kristobal Pera.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 23.04.2014.

09:19

Default images

Radni nasolov rukopisa je "Videćemo se u avgustu", a njegov uvodni deo objaljen je u španskom listu La Vangardia. U njemu se opisuje putovanje 50-godišnje udate žene koja svake godine putuje na jedno tropsko ostrvo gde posećuje majčin grob. Ta žena je u ljubavnoj vezi sa muškarcem istih godina, sa kojim se vidja u hotelu u kome odseda. Priča ima blago erotski ton, začinjen tropskim okruženjem prirode i običajima lokalnog stanovništva, prenosi AP .

Ovaj rukopis je verovatno nastao u vreme kada je objavljen (2004) Markesov poslednji roman "Sećanja na moje tužne kurve“ i bavi se sličnom ljubavnom tematikom. Pera je rekao da porodica nobelovca Mrkesa još nije odlučila da li će odobriti posthumno štampanje, niti koja bi izdavačka kuća dobila prava za objavljivanje te knjige.

Nobelovac Gabrijel Garsija Markes, medju prijateljima poznat kao Gabo, umro je 17. aprila u svom domu u Meksiko Sitiju, a ta tužna vest odjeknula je celim svetom jer je pisac bio omiljen širom planete. Markesov biograf Džerald Martin rekao je da je ovaj rukopis očigledno nastao od jedne kratke priče.

"Za mene je ovo iznenađenje. Poslednji put kada sam pričao sa Gaboom o toj priči, trebalo je da ona bude objavljena u knjizi sa još tri slične nezavisne priče," izjavio je Martin.

"Sada govore o nekoliko epizoda u kojima se žena vraća i ima različite avanture svake godine, očigledno dakle ima smisla da je to Gabo pisao kasnije," dodao je Martin.

Markes je za roman "Sto godina samoće“ dobio Nobelovu nagradu za književnost 1982. godine. Njegove knjige koje zrače magijom - "Hronika najavljene smrti“, "Pukovniku nema ko da piše“, "Ljubav u doba kolere“, "O ljubavi i drugim demonima", "Jesen patrijarha" i poslednja objavljena "Uspomene na moje tužne kurve“ ostavile su neizbrisiv trag i predstavljaju pravo blago.

Markes je kremiran prošle sedmice na privatnoj, porodičnoj ceremoniji, a urna sa njegovim pepelom postavljena je u Palati likovnih umetnosti u Meksiko Sitiju. Na hiljade ljudi došlo je da oda poslednju počast velikom piscu, noseći piščeve omiljene žute ruže.

Komemoraciji su prisustvovali Markesova supruga Mercedes sa sinovima Rodrigom i Gonsalom kao i kolumbijski predsednik Huan Manuel Santos i meksički Enrike Penja Nieto.

Kolumbijska vlada ustanoviće na sajmu knjiga sledeće sedmice literarnu nagradu sa imenom Markesa i dodeljivaće je svake godine za najbolju kratku priču napisanu na španskom jeziku.

Kubanska državna agencija Prenasa Latina objavila je da će ovogodišnji filmski festival u Havani biti posvećen Markesu. Poznato je da je pisac bio prijatelj sa bivšim kubanskim predsednikom Fidelom Kastrom. Kastro je na adresu pisca u Meksiko Siti poslao venac sa žuto-belim cvećem na kome je pisalo "Dragom prijatelju“, objavila je kubanska televizija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: