Milion dolara za spas malih knjižara

Najprodavaniji američki pisac Džejms Paterson pokloniće milion dolara kako bi spasao manje knjižare nezavisne od velikih izdavačkih lanaca, naročito one koje neguju literaturu za decu.

Kultura

Izvor: B92, CBS

Sreda, 18.09.2013.

18:02

Default images

Sa više od 280 miliona prodatih knjiga, Paterson važi za jednog od najprodavanijih i najbogatijih pisaca današnjice, a drži i Ginisov rekord kao pisac koji se najduže zadržao na vrhu liste najpopularnijih knjiga Njujork Tajmsa – ukupno 57 nedelja!

Uprkos tome, pisac poznat po svojim trilerima, zabrinut je za budućnost knjižara, onih mesta na kojima kupci još uvek mogu da se posavetuju sa prodavcima, prelistaju dobro štivo i osete se kao kod kuće, a ne kao tržnom centru.

Govoreći 16. septembra na američkoj televiziji CBS, Paterson je komentarisao trenutno stanje na tržištu knjiga.

„Trenutno smo u fazi velikog prelaska na elektronske knjige, i to je dobro, to je u redu, to je užasavajuća i divna stvar istovremeno. Ali ne činimo to na organizovan, razuman, civilizovan način“, smatra on. „Zbog toga imamo ono što se sada dešava – mnoge knjižare nestaju, biblioteke nestaju ili se njihov fond ne osvežava. Školske biblioteke takođe niko ne podržava. To nije dobra stvar.“

Obrazlažući svoju odluku da donira milion dolara za spas knjižara, pisac smatra da bi to moglo da napravi mali pomak.

„Uslovi koje postavljamo za potencijalne knjižare koje će dobiti novac jeste to da procenimo da je u pitanju ’živo’ mesto i da neguje posebnu sekciju za dečju literaturu“, kazao je Paterson, koji trenutno promoviše svoju najnoviju knjigu namenjenu mlađoj publici.

On je savetovao i roditelje da ohrabre svoju decu i gurnu ih u avanturu istraživanja carstva knjiga, bilo da je reč o bibliotekama, knjižarama ili internetu.

Kako bi svi zainteresovani mogli da se prijave za donaciju, Paterson je na smo sajtu otvorio posebnu sekciju pod nazivom “Spasavamo knjižare, spasavamo živote”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: