Kultura

Utorak, 11.12.2012.

14:33

Josipa Lisac 14. februara u SC-u

Pevačica jedinstvenog glasa i pojave Josipa Lisac održaće koncert za Dan zaljubljenih 14. februara 2013. godine u Sava centru u Beogradu, na kome će istovremeno obeležiti i 40 godina od izlaska kultnog albuma "Dnevnik jedne ljubavi".

Izvor: B92

Default images

"Nisu važne godine, a nije važno ni vreme, samo je važna ljubav", kratko kaže pred dolazak u Beograd Josipa Lisac, koja inače 14. februara slavi i svoj rođendan.

Beogradsku publiku Josipa će podsetiti na "Dnevnik jedne ljubavi" (1973), njen prvi album koji danas uživa kultni status i mesto u svim antologijama, jer se radi o zbirci fantastičnih pesama kao što su sa "Sreća", O jednoj mladosti", "Ležaj od suza", najavio je organizator koncerta LongPlay.

Trostruki slavljenički koncert u Sava centru biće prilika da publika čuje i neke od ostalih mnogobrojnih hitova Josipe Lisac, kao što su "Magla", "Hir, hir, hir", "Gdje Dunav ljubi nebo", "Boginja", "Danas sam luda"...

I ovaj koncert, kao i svi veći nastupi Josipe Lisac unazad dve decenije biće posvećen Karlu Metikošu, dodaje se u najavi koncerta.

Josipa Lisac je jedinstvena pojava na muzičkoj scene bivše Jugoslavije i pevačica s karijerom dužom od 40 godina, sa specifičnom interpretacijom i nekonvencinalnim stilom.

Već kao dete izuzetnog muzičkog talenta, sa deset godina peva klasični repertoar u Dječjem zboru RTV Zagreb pod upravom Dinka Fia, da bi se pred kraj gimnazije zainteresovala za rok i počela da peva u bendu O'Hara, kasnije Zlatni akordi. Ubrzo dobija priliku za samostalni nastup na tada najjačem festivalu zabavne muzike u Opatiji 1968. i odnosi niz nagrada s pesmom Arsena Dedića "Što me čini sretnom".



Početkom sedamdesetih upoznaje Karla Metikoša (allias Matt Collins), tada poznatog rok izvođača, kada njena karijera počinje streloviti napredak, uz desetak ploča kojie su zajedno potpisali kao autori, a među njima je o "Dnevnik jedne ljubavi".

Ploča je snimljena 1971. godine i jedan je od prvih konceptualnih albuma jugoslovenske pop i rok muzike, koji je već u prvoj godini distribucije prodat u 25.000 primeraka, zasluživši naslov "Zlatne ploče" od matičnog diskografa Jugotona.

Osim toga radila je na i na rok operi "Gubec Beg" (Metikoš - Krajač - Prohaska) u kojoj je tumačila zahtevnu ulogu devojke Jane. Opera je izvedena 1975. godine, a posebno se ističe arija "Ave Maria" kojom i danas započinju njeni koncerti. Iste godine snima džez album, i to u saradnji s velikanima kao što su Ernie Wilkins, Clark Terry, Albert Mangelsdorff, Johnny Basso, praćen budnim producentskim okom Boška Petrovića i Karla Metikoša. Rezultat trogodišnjeg boravka u Americi u drugoj polovini sedamdesetih je ploča "Made in USA", snimljena 1979. u Studiju 55, u Los Anđelesu. Na njoj sviraju Ira Newborn, Paulinho da Costa, Joel Peskin, Steve Schaeffer i dr. Po povratku u domovinu, studijski i koncertno je izuzetno aktivna. Učestvuje u dva američka filma, snima nekoliko ploča kojima se približila pop zvuku, da bi tu deceniju zaokružila 1987. vrlo uspješnim albumom "Boginja".

Iznenadna smrt Karla Metikoša pred kraj 1991, kao i turbulentan početak devedesetih, bitno menjaju kontekst njenog rada. Narednih godina priređuje seriju posebno osmišljenih koncerata posvećenih njenoj ljubavi, čija tradicija održavanja traje već punih 20 godina. Snimak jednog takvog koncerta iz 1994, uz aranžmane i dirigenta Igora Kuljerića, objavljena je na CD-u pod naslovom "Koncert u čast Karla Metikoša". Druga polovina devedesetih i dvehiljadite obeležene su brojnim saradnjama sa pop, fank, rap, etno, latino, džez i klasičnim muzičarima, kao i gostovanjima u nekoliko pozorišnih predstava.

Ulaznice za koncert Josipe Lisac su već od 11. decembra u prodaji po cenama od 1.600, 1.900, 2.200 i 2.500 dinara na blagajni Sava centra i preko mreže Eventim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: