Šekspirova dela u izdanju Lagune

Knjiga “Četiri tragedije” Vilijama Šekspira sa predgovorom naše čuvene šekspirološkinje Zorice Bečanović-Nikolić, objavljena je nedavno u izdanju Lagune.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 04.11.2012.

14:43

Default images

Slavna dela “Romeo i Julija”, “Hamlet”, “Magbet” i “Kralj Lir” u ovom izdanju praćena su hronologijom nastanka Šekspirovih dela, njegovom biografijom kao i iscrpnim spiskom odabrane literature na srpskom jeziku.

Renesansni duh najvećeg pesnika i dramskog pisca engleskog jezika ostavio nam je bezvremeno nasleđe, a njegovi junaci postali su metafore i simboli ljudske prirode, navode iz Lagune.

“Romeo i Julija su oličenje snažne mladalačke ljubavi koja se u svom najvećem poletu suprotstavlja društvenim normama. Hamlet je najprovokativniji tragični junak jer postavlja pitanja o smislu ljudskog života. Magbet je kraljoubica zaslepljen ubilačkom strašću, a kralj Lir otac koji se kobno ogrešio o roditeljsku ljubav”, stoji u saopštenju.

Vilijam Šekspir (1564-1616), spada među najveće dramskepisce sveta. Opus njegovog dela čini 38 drama, 154 soneta i dve narativne poeme.

Iz izdavačke kuće Laguna navode da Šekspirove tragedije opominju na značaj etike kao ličnog izbora pojedinca jer njegovi junaci zbog svog izbora neminovno stradaju. Ideali kojima oni streme možda nisu po meri ovog sveta, ali je zato svaka tragedija izraz opšteljudskih i neprolaznih istina. Zbog toga nas Šekspirova slika vrline i poroka duboko uznemiruje i provocira, a majstorstvo njegovih stihova odzvanja kao neprekinuti eho vekovima.

Objavljena Šekspirova dela u knjizi “Četiri tragedije” preveli su Živojin Simić i Sima Pandurović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: