Šonjavko veći čarobnjak od Potera

Najboljom knjigom za decu u protekloj deceniji proglašen je “Dnevnik Šonjavka” američkog pisca Džefa Kinija, na osnovu glasanja mladih posetilaca sajta televizijskog programa “Blue Peter” koji se emituje na BBC-u i najdugovečniji je program te vrste u svetu.

Kultura

Izvor: Piše: B.Rakoèeviæ

Nedelja, 11.03.2012.

09:55

Default images

Uredništvo programa “Blue Peter” odabralo je deset naslova (jedan autor - jedna knjiga), a u glasanju je učestvovalo 15.000 mladih čitalaca, koji su proglasili “Dnevnik Šonjavka” boljim i od bestselera “Hari Poter i Red Feniksa” Džoane Rouling (J. K. Rowling), koji se našao na trećem mestu, prenosi SEEcult.

Urednik Tim Level nazvao je trijumf Kinijeve knjige “malo šokantnim”, s obzirom da Roulingova obično zauzima prvo mesto u anketama. I Kini je izjavio da je “iskreno zapanjen”, dodajući da je, kada je video koje su sve knjige u konkurenciji, mislio da nema šanse da pobedi.

Kinijev serijal o dečaku Gregu Hefliju, koji nailazi na prepreke šta god uradio, godinama je jedan od najčitanijih na svetu, a dostupan je i na srpskom jeziku, u izdanju “Derete”.

Među deset knjiga koje su bile u konkurenciji za nagradu programa “Blue Peter”, a namenjene su deci između pet i 11 godina, bila su i dela autora kao što su Žaklin Vilson, čija se knjiga “Candyfloss” našla na drugom mestu, zatim Entoni Horovic, Frančeska Sajmon, Džon Grišam...

TOP 10 knjiga za decu (po izboru programa "Blue Peter")
Diary of a Wimpy Kid, Jeff Kinney
Candyfloss, Jacqueline Wilson
Harry Potter and the Order of the Phoenix, J. K. Rowling
Private Peaceful, Michael Morpurgo
Mr Stink, David Walliams
A Series of Unfortunate Events: The Austere Academy, Lemony Snicket
Horrid Henry and the Football Fiend, Francesca Simon
Alex Rider: Skeleton Key, Anthony Horowitz
SilverFin: A James Bond Adventure - Young Bond, Charlie Higson
Theodore Boone, John Grisham

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: