Josipa Lisac: Nisam avangardna umetnica

Nikada se nisam trudila da budem avangardna ili drugačija od drugih već samo svoja i radosna na sceni, kazala je Tanjugu Josipa Lisac, autentična diva jugoslovenske muzičke scene, koja će 14. februara u beogradskom Sava centru održati prvi u nizu koncerata u regionu kojima proslavlja 50 godina karijere.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.01.2017.

14:44

Josipa Lisac: Nisam avangardna umetnica
Foto: YouTube Screenshot

Josipa Lisac je bila i ostala pojam za umetnicu fantastičnog glasa sa autentičnim vizuelnim okvirom. Fuzija različitih žanrova u njenim pesmama kao i lakoća i uverljivost interpretacije opisani su u različitim antologijama jugoslovenske pop kulture.

Proslavljanje pola veka izuzetno uspešne karijere Josipa Lisac će otpočeti koncertom u Sava centru 14. februara na Dan zaljubljenih ili kako neki više vole da slave: na Dan Svetog Trifuna.

"Najteže je izaći sa muzičarima pred publiku i održati dobar koncert. To svi koji su ikada stali na scenu znaju. Potrudiću se da beogradskoj publici priuštim takav koncert. Nisam sigurna da ću imati nekog gosta na koncertu u Beogradu već samo želim da se dobro osećam na sceni. Kada se dobro osećam na sceni onda i publika uživa. "kazala je Josipa Lisac.

Tajnu trajanja, opstajanja i održavanja prepoznatljivog izraza na sceni Lisac objašnjava verom u sebe i svoje umetničke standarde. Nikada sebe nije doživljavala ko avangardnu umetnicu".

"Nikada se nisam trudila da budem avangardna ili drugačija od drugih već samo svoja i radosna na sceni. Kada sam počinjala, u Jugoslaviji su u modi bili festivali, ali nikada nisam pristala na ideju da ličim na neki opšte prihvaćeni model pop pevačice. Želela sam samo da sa publikom podelim svoje poimanje muzike. Kod mene muzika ne izlazi samo iz grla već iz srca", kazala je Josipa Lisac.

Ona ističe da je na njenu karijeru i samopouzdanje najviše uticao Karlo Metikoš.

"U pola veka moja karijere meni je apsolutno najlepša muzička saradnja i život sa Karlom Metikošem (1940-1991). On je napravio za mene najljepše pesme koje žive i danas. Napravio je antologijski album 'Dnevnik jedne ljubavi'. Napravio je sve moguće hitove kao što su 'Magla', 'Danas sam luda'... To su najljepši trenuci, na to sam ponosna", kazala je Lisac.

Velika diva jugoslovenske scene je uvek uspevala da izmakne različitim pokušajima kritičara i hroničara pop kulture da ukalupe njenu muziku i interpretaciju. "Govorili su da sam džez pevačica, da je moja muzika festivalskog karaktera, kasnije da sam pop zvezda... mene to nije nikada obeshrabrilo da istrajem u nameri da zajedno sa bendom ljudima pružim kvalitetnu muziku i more emocija. To je jedini savet koji mogu da dam mlađim pevačicama koje muziku shvataju kao umetničko izražavanje. Treba da budu svoje i da neprestano rade na svojoj interpretaciji mešajući žanrove. Muziku treba osetiti da bi je mogli deliti sa drugima", kazala je Josipa Lisac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: