Memfis se oprostio od B.B.Kinga (FOTO)

Grad gde je B.B. King počeo svoju karijeru oprostio se u sredu od bluz legende sa hiljadama ljudi koji su po kiši šetali pored kovčega uzvikujući "živeo kralj!"

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 28.05.2015.

11:51

Default images
Foto: Beta/Ap

Procesija se kretala istorijskim Bil stritom, ulicom koja prolazi kroz centar grada i poznata je po bluz klubovima i koja je Kingu donela jedno "B" u imenu.

"Vraća se kući, mestu gde su nekada crni muzičari teško uspevali", rekao je Karver Randl, dugogodišnji prijatelj Kinga koji je preminuo u Las Vegasu 14. maja u 89. godini.

King je postao živa legenda u celom svetu, rame uz rame sa drugim "lokalcem" iz Memfisa - Elvisom Prislijem.

Ali Kingove veze sa Memfisom nikada nisu prekinute.

"B.B. King i Memfis su imali dugogodišnju ljubavnu vezu", rekao je gradonačelnik A.C. Varton.
Foto: Beta/Ap
Na čelu povorke bila je Gibson gitara nazvana "Lusil" po gitari koju je King voleo da svira. Bend je svirao poznatu numeru "When The Saints Go Marching In".

Počevši karijeru u klubovima, King je postao poznato kao "bluzer iz Bil strita" da bi kasnije postao B.B. King. Njegovo pravo ime bilo je Rajli B. King.

Ulica više nije na vrhuncu slave ali nije ni u potpunosti zaboravila na svoju prošlost i noću se još uvek ponegde može čuti bluz.

"Bilo je kao Njujork pedesetih. Ako biste uspeli na Bil stritu, uspeli biste svuda. B.B.King je bio simbol te ere", kaže Džejn Elen Vajt iz čuvenog studija San gde su King, Madi Voters i Elvis snimali svoje albume.
Foto: Beta/Ap
King je rođen u siromašnoj porodici i radio je na poljima pamuka. Za mnoge, bio je primer patnji crnaca na Jugu tokom segregacije.

"Muzika B.B. Kinga je melem za dušu. Govori mi da ne patim samo ja", kaže Aleksander Hamilton Vorner, 60-godišnji Afroamerikanac iz Memfisa.

Jučerašnja počast umalo se nije dogodila. Ove sedmice bila je izvedena autopsija Kingovog tela nakon što su njegove dve ćerke optužile njegovog menadžera da ga je otrovao.

King je bolovao od dijabetesa poslednje dve decenije života.
Foto: Beta/Ap
Tokom 60-godišnje karijere češće je bio na putu nego kod kuće i turneje su utihnule tek prošle godine.

Kontroverza oko trovanja nije preterano interesovala ljude koji su juče slavili njegov život i muziku, piše AFP.

"To se dogodilo Majklu Džeksonu i Elvisu Prisliju. Uvek će biti kontroverzi kada legende umru. Bolje da sačekamo i ožalimo ga", kaže Alvin Long iz Memfisa.

Ono što ljude mnogo više brine je da li će bluz nestati sa odlaskom njegovih "ambasadora" poput Kinga.
Foto: Beta/Ap
"Deo mog detinjstva odlazi. To je bila muzika koju su moji roditelji slušali. Nadam se da nećemo ostati bez bluza", rekla je Darlin Baler.

Moris Hardvej koji je u Memfis stigao iz Kalifornije kako bi prisustvovao procesiji smatra da će bluz opstati. "I za 100 godina uvek će biti nekoga na svetu ko će želeti da peva bluz, da govori o svom bolu, finansijskim problemima ili plače što ga je žena napustila".
Foto: Beta/Ap
Posle procesije, Kingov kovčeg simbolično je uperen ka Misisipiju, mestu rodjenja bluza, gde je King rodjen i gde će biti sahranjen u subotu.
Foto: Beta/Ap
.
Foto: Beta/Ap
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: