Stiv Vaj 30. oktobra u Areni

Američki virtuoz na gitari, Stiv Vaj će nastupiti u beogradskoj Kombank areni u okviru turneje na kojoj promoviše novi solo album "The Story of Light".

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 08.08.2012.

14:21

Default images

Virtuoz na gitari, Vaj (Steve Vai) uglavnom svira rok i metal, negujući osoben stil i već tri decenije je uzor mnogim muzičarima.

Prodao je 15 milliona albuma, a svirao je na više od 60 ploča, ako se računaju "živa" izdanja, saradnje sa drugim muzičarima i orkestrima i kompilacije.

Sarađivao je i sa Dejvidom Li Rotom i grupom Whitesnake, a među njegovim solo albumima izdvajaju se revolucionarni "Passion and Warfare" (1990) i "Sound Theories Vol. 1 & 2" (2007).

Sa novim samostalnim albumom, 8. po redu - "The Story of Light" - Vaj nastavlja turneju iz 2009. pod nazivom "Where the Wild Things Are".

Tri "Gremija", 16 "Guitar Player" priznanja, četiri "Guitar World" nagrada i mnogo svetskih časopisa koji su ga više puta proglašavali gitaristom godine, ukazuju na kvalitet ovog umetnika, kome je TEC fondacija nedavno dodelila prestižnu "Les Paul" nagradu za "dostignut najveći standard u kreativnoj primeni tehnologije".

Rođen 6. juna 1960. godine u Karl Plejsu (Njujork), Vaj je prve note, kada je imao 12 godina, naučio od čuvenog Džoa Satrijanija.

Nakon završene srednje škole studirao je na Berkli muzičkoj akademiji a potom se preselio u Los Anđeles gde je počeo da radi kao saradnik kod Frenka Zape.

Zapa je bio iznenađen Vajevom tehnikom sviranja gitare i poznavanjem muzike i primio ga je u svoj bend. Stiv je tu proveo dve godine (1980-82) nakon čega je započeo solo karijeru 1983.

Poseduje veliku kolekciju gitara, uključujući i seriju "Ibanez JEM" modela. JEM je danas jedna od najprodavanijih gitara, a Vaj je za "Ibanez" dizajnirao prvu komercijalnu električnu gitaru sa sedam žica.

Ulaznice za beogradski koncert, po cenama od 1.900 dinara (parter) i 2.300 dinara (tribine), u prodaji su od četvrtka (9. 8).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: