Četvrt veka filma "Dobri momci"

Triler Martina Skorsezea "Dobri momci" (Goodfellas) prikazan je prvi put pre 25 godina i tim povodom u subotu, 25. aprila, film će u društvu glumačke ekipe koju čine Rej Liota, Robert de Niro i Džoi Peši biti prikazan na zatvaranju Trajbeka filmskog festivala u Njujorku.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 23.04.2015.

11:27

Default images
Foto: YouTube Screenshot

Za mnoge, Skorsezeov film je najbolji prikaz mafijaškog života na velikom platnu. Zanimljivo je, piše BBC, da prvobitne reakcije publike sa test prikazivanja nisu bile obećavajuće.

Mnogi su izlazili a nekima je bilo muka posle priče o stvarnim njujorškim mafijašima. I pored trnovitog početka, film je dobio brojna priznanja kako publike tako i kritike. "Dobri momci" zasnovani su na bestseleru "Wiseguy" pisca i scenariste Nikolasa Pileđija iz 1986. godine. Srce filma je Rej Liota koji igra mafijaša Henrija Hila.

Film je priča o tome kako je HIl, koji je preminuo 2012. godine, ušao u srce organizovanog kriminala još kao dečak da bi potom učestvovao u reketiranju, pljačkama, otmicama, paljevinama i distribuciji droge. Hil je postao doušnik FBI i ušao je u program zaštite svedoka. "Dobri momci", piše kritičar BBC-a, imali su toliki uticaj delom jer su prikazivali surovost mafijaškog života koja se veoma razlikovala od gotovo romantične predstave o mafijašima u filmovima do tada.

Dok je "Kum" predstavljao gangstere kao romantične heroje koji samo iz časti ubijaju ljude, "Dobri momci" su ih pokazali kakvi jesu: nasilnici i ubice koji su iz čista mira ubijali i pucali ljudima u noge samo da bi ih naterali da igraju, kaže Džeri Kapeči, autor kolumne o mafiji "Gang Land News". Skorsezeov film takođe je i dobro pokazao dešavanja u mafijaškom svetu 1980ih kada se pojavio veliki broj doušnika koji su srušili sa vlasti brojne porodice, kaže pisac Robert Kasiljo. Autentičnost likova i priče izdvajaju ovaj film od drugih. "Dobri momci" gotovo da su polu dokumentarni film a činjenice su se proveravale tokom snimanja filma.

Robert de Niro otkrio je jednom prilikom da je bio u gotovo svakodnevnom kontaktu sa Hilom koji je bio u programu zaštite svedoka. "Dobri momci" nisu samo izgledali autentično već su to i bili.

"Henriju se dopao film", priseća se Lokrejn Ostvej, jedan od osnivača Muzeja američkog gangstera u Njujorku gde je 2010. prikazan film povodom 20 godina od objavljivanja. "Henri je uvek bio hiperaktivan momak i to je srž njegove disfunksionalnosti. Šetao je tokom prikazivanja filma, gledao publiku, odlazio iza scene", ispričao je on.

Za mnoge filmofile, "Dobri momci" predstavljaju Skorsezea u najboljem izdanju, naročito u načinu na koji je upario predstave sa veoma karakterističnom pop/rok muzikom. Priznanje, piše BBC, treba odati i Skorsezeovoj dugogodišnjoj saradnici, montažerki Telmi Šunmejker.

"Film vas grabi za grlo od samog početka i ne pušta vas dva i po sata", kaže filmski kolumnista Geri Susman. Za njega, najupečatljivija scena koja pokazuje svo Skorsezeovo umeće je kada Rej Liota sa Lorejn Brako ulazi u noćni klub Kopakabana u Njujorku. "Taj snimak kada ulaze u Kopakabanu je možda najpoznatija sekvenca u modernom filmu. Traje tri minuta, gotovo celu dužinu pesme 'Then He Kissed Me' grupe The Crystals. U ta tri minuta prikazan je ceo svet privilegija i isplata i veza i moći", kaže on. "Dobri momci" su bili oštar portret privilegija i moći mafije ali i film koji je pokazao šire društvene i kulturne sile u SAD u to vreme. Za Kasilja, Hil je čovek zarobljen između potrošačke kulture i želje. "To je samo uvećan do grotesknog, perverzan prikaz mejnstrim Amerike", kaže on. Skorsezeov film ostavio je i trajnu zaostavštinu koja je i dan danas vidljiva na filmu i televiziji.

"Mislim da su 'Dobri momci' uveli ideju pričljivog gangstera", kaže Susman. "Ranije smo mislili da je mafioza neko ko funkcioniše po nekom kodeksu i nikome ne govori šta radi. Ovde imamo gangstera koji ne može da umukne". Zahvaljujući ovom filmu došli smo do pričljivih gangstera i filozofa sa pištoljima u kasnijim filmovima. Taj fenomen vidljiv je u ranim filmovima Kventina Tarantina ali i klasiku "Dežurni krivci" i seriji "Porodica Soprano" gde je igrao i veći broj sporednih glumaca iz filma.

Dvadesetpet godina kasnije, "Dobri momci" predstavljaju remek delo, jedan od najboljih filmova 1990ih i najverovatnije najbolji film Martina Skorsezea, zaključuje kritičar BBC-a Tim Bruk.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: