I filmovi iz Srbije na festivalu u San Sebastijanu

Na međunarodnom filmskom festivalu u San Sebastijanu biće prikazano nekoliko srpskih filmova u okviru programu "Eastern Promises" (Istočna obećanja).

Kultura

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 19.09.2014.

18:16

Default images

Ugledni festival u San Sebastijanu koji je počeo juče, održava se 62. put i traje do 27. septembra. Deo programa zamišljen je kao je portret kinematografije Istočne Evrope u poslednjih 25 godina, odnosno od pada Berlinskog zida (1989.).

U tu selekciju uvršteni su "Život i smrt porno bande" reditelja Mladena Đorđevića, "Krugovi" Srdana Golubovića, "Sutra ujutru" Olega Novkovića i "Smrt čoveka na Balkanu" Miroslava Momčilovića.

Od filmova gde je Srbija bila jedan od koproducenata odabrani su makedonski "Pank nije mrtav" Vladimira Blaževskog, kao i koprodukcija više evropskih zemalja "Izgubljeno - nađeno", omnibus u kojem jednu od priča potpisuje srpski reditelj Stefan Arsenijević. Festival je otvoren prikazivanjem ostvarenja "Equalizer" američkog reditelja Antoana Fuke s Denzelom Vašington u glavnoj ulozi.

Ukupno 17 filmova se takmiči za Zlatnu školjku, među kojima "Casanova Variations" američkog reditelja Majkla Sturmingera s Džonijem Malkovičem, "En ccance til" (Druga prilika) Dankinje Suzan Ber, "Automata" Španca Gabea Ibanjesa sa Antonijom Banderasom, "Une nouvelle amie" (Nova devojka) Francuza Fransoaa Ozona i "La isla minima" (Močvara) Španca Alberta Rodrigesa. U zvaničnoj konkurenciji je film sarajevskog reditelja i oskarovca Danisa Tanovića "Tigers" (Tigrovi) u koprodukciji Francuske, Indije i Velike Britanije.

Na festivalu se očekuje Vašington i Viljem Defo koji će u sekciji "Biseri" predstaviti film francuskog reditelja Abela Ferare "Retour a Ithaque" (Povratak u Itaku). Ferera je ove godine na kanskom festivalu predstavio film "Dobrodošli u Njujork" inspirisan seksualnom aferom bivšeg generalnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda Dominika Stros-Kana. Očekuje se dolazak španskog reditelja Pedra Almadovara, koji ovog puta kao producent dolazi da predstavi film "Relatos salvajes" (Divlje priče) reditelja Damijana Sifrona.

Glumac Benisio del Toro doći će da predstavi film o čuvenog kolumbijskom narko bosu Pablu Eskobaru, "Escobar: Paradise Lost" (Eskobar i izgubljeni raj). Posebne nagrade će biti uručene Vašingtonu i Del Torou, naveli su organizatori filmske smotre.

Sedmočlanim žirijem će predsedavati španski producent Fernando Bovaira, poznat kao producent filmova "Duhovi u nama" (The Others) iz 2001. godine s Nikol Kidman u glavnoj ulozi i "Nebo vanila boje "

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: