Bogdanović o antisrpskom filmu

Američki režiser srpskog porekla Piter Bogdanović izjavio je danas, 24. februara u Beogradu da nije video filmove koji Srbe predstavljaju na negativan način i da lično nije naišao na filmska ostvarenja u kojima postoje antisrpska osećanja.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 24.02.2012.

16:47

Default images

Bogdanović, koji će večeras zajedno sa režiserom Jiržijem Menclom otvoriti FEST, rekao je na konferenciji za novinare da je bilo antisrpskih filmova u vreme kada je administracija Bila Klintona bombardovala Srbiju 1999, ali da nije stekao utisak da i danas postoje takvi filmovi.

On je rekao da većina ljudi u Americi u stvari ne razume politiku na Balkanu i ratove koji su se u prošlosti dogodili na prostoru bivše Jugoslavije.

Reditelj koji je 1973. godine takođe gostovao na FEST-u, rekao je da publika u Holivudu i Americi ne poznaje ne samo srpske, već strane filmove uopšte, a da je od reditelja sa ovog prostora poznat eventualno Emir Kusturica.

Bogdanović je najavio da će ove godine u julu i avgustu u Njujorku početi snimanje svog novog filma, komedije, a dogodine bi trebalo da snimi još jedan film. Prema njegovim rečima, u toku su pregovori sa dve velike zvezde koje bi trebalo da budu angažovane za filmu čije snimanje počinje na leto.

Upitan o filmu "Kum", Bogdanović je potvrdio da je kompanija Paramaunt pre Frensisa Forda Kopole njemu ponudila da režira taj film, ali da je on odbio ponudu, jer mu nije bilo rečeno o čemu se radi.

"Rekli su samo da se radi o mafiji, a ja sam odgovorio 'ne zanima me mafija'. Da me sada to pitaju, rekao bih da me zanima. Ali tada sam snimio 'Što te mama pušta samu' sa Barbarom Strejsend, koji je bio drugi najgledaniji film te godine u Americi, tako da ni ja nisam loše prošao", rekao je Bogdanović.

On će večeras zajedno sa režiserom Jiržijem Menclom otvoriti FEST, a predviđeno je i da održi masterklas za studente Akademije dramskih umetnosti u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: