Ministar Tasovac otvorio izložbu u Arhivu Jugoslavije

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac u Arhivu Jugoslavije danas je otvorio izložbu „Beograd – Otava, Diplomatski odnosi od uspostavljanja do danas“.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 22.06.2016.

16:20

Ministar Tasovac otvorio izložbu u Arhivu Jugoslavije
Foto: Tanjug / Rade Preliæ

„Izložba koju danas otvaramo višestruko je značajna, s obzirom da se u njoj sreću i prožimaju i istorija, i diplomatija, i politika, i sociologija, i kultura...i mnoge druge oblasti koje su oblikovale društvene živote Srbije i Kanade“, rekao je Tasovac.

On je napomenuo da su diplomatski odnosi Beograda i Otave ove godine ušli u 75-u godinu postojanja, s obzirom da je toliko prošlo od donošenja Ukaza o otvaranju Poslanstva Kraljevine Jugoslavije u Otavi, i da je izložba posvećena upravo tom jubileju.
Kandski ambasador Filip Penington, ministar kulture Ivan Tasovac i direktor Arhiva Jugoslavije Miladin Milosevic / Foto: Tanjug / Rade Preliæ
«Preko eksponata, mogu se pratiti višedecenijski diplomatski odnosi Beograda i Otave, promene i izazovi, kako u ratnim, tako i u mirnodopskim vremenima. Diplomatski odnosi Beograda i Otave, tokom proteklih 75 godina, nikada nisu prekidani», dodao je ministar Tasovac.

Prema njegovim rečima, jedna od ključnih tačaka u srpsko-kanadskim odnosima jeste činjenica da u Kanadi živi i radi jedna od najbrojnijih srpskih zajednica u svetu, koja je dala veliki doprinos izgradnji kanadskog društva i stvaranju jedne od najjačih svetskih ekonomija.
Foto: Tanjug / Rade Preliæ
„Građani Kanade srpskog porekla nisu dali doprinos samo ekonomskom razvitku, već su u značajnoj meri uticali i na zbližavanje dveju kultura. Uspešna integracija srpske zajednice u kanadsko društvo sjajan je primer svojevrsne „vaninstitucionalne“ kulturne razmene, kao i još jedan pokazatelj da bilo kakva jezička, rasna, verska ili bilo koja druga barijera ne sme i ne može biti prepreka za razumevanje različitih kultura i interkulturnog dijaloga“, izjavio je ministar Ivan Tasovac, izrazivši želju da srpsko-kanadski odnosi i u kulturi u svim drugim oblastima idu isključivo uzlaznom putanjom.

Organizator izložbe je Arhiv Jugoslavije, u saradnji sa Ambasadom Kanade u Beogradu i Diplomatskim arhivom Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: