Parobrod "Župa" plovi ka novom životu

Početak radova kojim će beogradski parobrod "Župa" biti sačuvan od daljeg propadanja i pretvoren u izložbeni prostor simbolično je obeležen 8. februara.

Izvor: Beograd
Podeli

Projekat njegovog renoviranja, rekonstrukcije i revitalizacije podržali su Telenor fondacija, Gete institut i Muzej nauke i tehnike, a inicijativu je pokrenula Ustanova kulture Parobrod.

"U nesvakidašnjem prostoru parobroda ’Župa’ biće organizovani brojni edukativni, kulturni, umetnički, ekološki i zabavni programi. U saradnji sa organizacijama koje se bave ekologijom i kulturnim centrima planirano je održavanje kulturno-edukativnih aktivnosti namenjenih deci školskog uzrasta, ali i svim mladim ljudima zainteresovanim za tu vrstu projekata”, rekao je Zlatko Crnogorac, izvršni producent projekta iz Ustanove kulture "Parobrod".

Parobrod "Župa", poznat i kao vršnjak Titanika, predstavlja značajno industrijsko nasleđe iz istorije rečnog saobraćaja Srbije i nalazi se pod zaštitom Muzeja nauke i tehnike. Trenutno je u veoma lošem stanju, a plan organizatora je da ovaj objekat već na proleće bude osposobljen za prve izložbe.

Stalnu postavku činiće eksponati posvećeni istorijatu savremenog srpskog brodarstva, a drugi deo biće u vezi sa brodom "Župa", koji je 2013. godine proslavio svoj stoti rođendan.

Parobrod "Župa" prvi put je očišćen i otvoren za održavanje kulturnih manifestacija 2012. godine. Tehničkim radovima na renoviranju i rekonstrukciji saniraće se posledice višedecenijskog neodržavanja kako bi se brod zaštitio od potpunog propadanja i potonuća.

Transformacijom broda u izložbeni prostor grad Beograd dobiće novu kulturno-istorijsku lokaciju, atraktivnu za domaće i strane posetioce i ljubitelje reka. Kako na kompletnom akvatorijumu reka Save i Dunava u Beogradu ne postoji sličan adekvatan namenski objekat čija funkcija nije isključivo zabavnog karaktera, renovirani parobrod "Župa" biće i jedinstveni prestonički kulturni objekat na vodi.

Prati B92 na Viberu

Ostalo

Vukosavljević u Hangdžou: Jača kulturna saradnja sa Kinom

Na otvaranju 3. Foruma o kulturnoj saradnji između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u kineskom gradu Hangdžou ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević istakao je će Kulturni centar Srbije u Pekingu, čije se otvaranje očekuje do kraja godine, promovisati kulturu i umetnost Srbije, jačati veze i razmenu kao i nova partnerstva između ustanova kulture iz dve zemlje.

Ostalo subota 23.09. 10:52 Komentara: 0

Slavni fotograf Pjer Gonor stigao u Beograd

„Divan je osećaj predstaviti se Beogradu", izjavio je prilikom posete Institutu Servantes nagrađivani fotograf Pjer Gonor, čija će izložba „Ukorenjeni" biti otvorena u četvrtak, 21. septembra u 19 časova u galeriji instituta.

Ostalo utorak 19.09. 15:40 Komentara: 0
strana 1 od 765 idi na stranu