Kultura

Četvrtak, 13.10.2011.

10:52

Ai Weiwei je najuticajniji umetnik

Kineski disident i umetnik Ai Weivei, čiji je 81-dnevni pritvor ove godine izazvao žestoku pobunu javnosti, proglašen je za najuticajniju figuru u svetu umetnosti.

Izvor: Tanjug

Default images

List koji se bavi savremenom umetnošću "Art rivju" objavio je svoju desetu listu "100 najmoćnijih" na čelu sa kineskim umetnikom, koji je najpoznatiji po olimpijskom stadionu "Ptičije gnezdo" u Pekingu i nedavno postavljenom instalacijom u londonskom "Tejt modernu" koju čine milioni replika porcelanskih semenki suncokreta.

Na drugom mestu liste nalaze se direktori londonske galerije "Serpentin" Hans Ulrih Obrist i Džulija Pejton-Džouns.

Urednik lista Mark Rapolt rekao je da izbor Aja, koji je prošle godine bio 13. na listi, nije politički motivisan.

"Naravno da postoji neka vrsta političkog aktivizma na listi ali je ovde više reč o širenju koncepta umetnosti koji nije isključivo vezan za privilegovan prostor muzeja i galerija. Reč je o povezivanju sa svetom i širenju mogućnosti šta, kao umetnik, možete da uradite sa umetnošću i kako ćete upotrebiti svoj glasi", objasnio je on.

Ai Weiwei, koji je ranije ove godine proveo gotovo tri meseca u pritvoru, oslobođen je krajem juna nakon što je bio uhapšen na pekinškom aerodromu i držan na dve tajne lokacije.

Njegova porodica saopštila je da je Ai bio uhapšen zbog kritike Komunističke partije.

Sam umetnik nije govorio o svom pritvoru jer, prema uslovima puštanja na slobodu, ne sme da bude intervjuisan niti da koristi Internet.

Ai Weiwei je drugi umetnik koji se našao u vrhu liste "ArtRivjua" posle Britanca Dejmijena Hirsta 2005. i 2008. Hirst je ove godine pao na 64 mesto liste.

U prvih deset uglavnom se nalaze vlasnici i kustosi galerija ili muzeja i jedan fotograf - Sidni Šerman iz SAD koja se nalazi na sedmom mestu najuticajnijih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: